17 February 2012

Wake tegen Chinees geweld in Tibet

10 februari 2012

AMSTERDAM– Meer dan tweehonderd Tibetanen en supporters kwamen op 8 februari in Amsterdam bijeen om een wake te houden en aandacht te vragen voor het toenemende Chinese geweld in Tibet. De wake werd georganiseerd door de International Campaign for Tibet Europe, Tibet Support Groep Nederland en Tibetaanse gemeenschap Nederland.

Op de Dam in Amsterdam werd een religieuze ceremonie en gebedsdienst gehouden en kaarsen aangestoken. Tibetanen van de Tibetaanse gemeenschap stonden op het plein met Tibetaanse vlaggen, protestborden en foto’s van omgekomen landgenoten.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet riep Rosenthal, de minister van buitenlandse zaken op om in een publieke verklaring China op te roepen te stoppen met geweld door Chinese veiligheidstroepen tegen ongewapende demonstranten in Tibet en internationale onafhankelijke media toe te laten tot Tibet. Harry van Bommel, Tweede Kamerlid SP, uitte het belang van het onder de aandacht brengen van de mensenrechten in China door Westerse regeringen om daadwerkelijke verbeteringen op dit gebied teweeg te brengen. Een woordvoerdster van Amnesty International, Jeanet van der Woude, sprak bij de wake haar bezorgdheid uit over het verder escaleren van het conflict. Zij riep China op de onderliggende oorzaken van de protestacties aan te pakken en in dialoog te gaan met de Tibetaanse gemeenschap en haar leiders over de wijdverbreide grieven en zorgen over mensenrechten. Daarnaast riep ze de internationale gemeenschap op acties te blijven ondersteunen.

De wake werd afgesloten met een vreedzame fakkeltocht door het hartje van Amsterdam. In Tilburg liepen tientallen supporters in een vreedzame mars van het station naar de binnenstad om daar solidariteit te betuigen aan het Tibetaanse volk.

          

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer