19 August 2011

Vrees voor toekomst van Kirti klooster; VN zoekt oplossingen

•    Paramilitaire bezetting van Kirti klooster duurt voort
•    Monniken vluchten wegens klimaat van angst en rigoureuze patriottische onderwijs campagne
•    China claimt dat vastgezette monniken ‘legaal onderwijs’ ondergaan als reactie op VN klacht
 

Volgens nieuwe informatie verkregen door ICT, hebben monniken het Kirti klooster verlaten in de laatste maanden wegens de aanwezigheid van troepen die het klooster blokkeren, het risico dat monniken lopen voor verdwijning, marteling en detentie als gevolg van de veiligheidsmaatregelen, en een rigoureuze patriottische onderwijs campagne die religieuze beoefening in het klooster moeilijk of onmogelijk maakt. Volgens sommige rapporten, hebben mogelijk zelfs honderden monniken Kirti verlaten, en minstens 300 zijn weggevoerd door de autoriteiten voor wat de Chinese overheid karakteriseert als ‘legaal onderwijs’. Een aantal monniken is bovendien verdreven uit het klooster en hun kamers zijn afgesloten, volgens bronnen in ballingschap die in contact staan met mensen in de regio.

Een Tibetaan van de oostelijke Tibetaanse regio Amdo die in contact staat met monniken uit de regio zei: “Het Kirti klooster is lang een van de grootste en meest invloedrijke kloosters geweest in de regio, en Tibetanen daar hebben een sterk gevoel van nationale identiteit. Tibetanen vrezen dat de Chinese autoriteiten het Kirti klooster nu op significante wijze proberen te verzwakken met deze systematische campagne tegen het klooster en tegen de monniken.”

Kirti monniken die in ballingschap wonen en in contact staan met lokale mensen in Ngaba zeiden: “Deze dagen zijn er twee grote legertenten opgezet buiten de noordelijke muur van het klooster, twee aan elke zijde van de oostelijke en westelijke ingangen naar het complex, drie andere bij de grote stupa ten westen van het klooster, en vier bij de zuidelijke hoofdingang van het complex. De nieuwe ontvangsthal van 25 kamers binnen het complex wordt bezet door soldaten en politie, en alle lege gebouwen voor slaapplaatsen op de rest van het terrein worden ook bezet door soldaten, politie en beambten.”

De VN Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances bracht op 8 juni in Genève een openbare verklaring uit waarin de Chinese overheid in sterke verwoordingen werd opgeroepen “om het lot en verblijfplaatsen openbaar te maken van allen die zijn onderworpen aan gedwongen verdwijning in China. Deze is inclusief een groep Tibetaanse monniken wier lot en verblijfplaatsen nog steeds onbekend zijn.” De Chinese overheid wimpelde deze oproep in zijn geheel af. Het is een significante indicatie dat de Chinese overheid niet gehinderd is door relevante artikelen van internationale wetgeving die de rechten beschermen van vrijheid en veiligheid des persoons. (lees meer)

De woordvoerder van de Chinese Buitenlandse zaken Hong Lei reageerde op de vraag van een buitenlandse journalist in Beijing op 9 juni dat er geen sprake was van ‘gedwongen verdwijning’ in het Kirti klooster. Hij zei dat lokale autoriteiten een aantal monniken had meegenomen voor ‘legaal onderwijs’. (lees meer)

De verklaring over de Kirti monniken was de tweede openbare verklaring door de VN Working Group on Enforced or Involuntary Disappearances (WGEID) in twee maanden. Op 8 april 2011, in een persverklaring, haalde de werkgroep de onopgeloste lopende zaken terug met de Chinese autoriteiten, onder wie de 11de Panchen Lama, Gedhun Choekyi Nyima. De VN WGEID verklaarde: “een zaak die 16 jaar terug gaat is die van Gedhun Choekyi Nyima, bekend als de 11de Panchen Lama. Hij verdween in 1995 op zesjarige leeftijd. Hoewel de Chinese autoriteiten toegaven hem mee te hebben genomen, hebben zij continu geweigerd om informatie los te laten over hem of over zijn verblijfplaats. Er is bij deze zaak dus sprake van gedwongen verdwijning. Een aantal mensenrechten mechanismen, waaronder de VN Committee Against Torture, de VN Committee on the Rights of the Child, en de Special Rapporteur on Freedom of Religion or Belief, hebben allen vergeefs opgeroepen tot openbaring van zijn verblijfplaats.

De voortschrijdende repressie in Ngaba (Chinees: Aba) Tibetaanse Qiang Autonome Prefectuur (het Tibetaanse gebied Amdo) is verergerd sinds de zelfverbranding van een 20 jaar oude Kirti monnik genaamd Phuntsog op 16 maart (lees meer)
 

Er zijn twee verdere aanhoudingen gerapporteerd door Kirti monniken die in ballingschap wonen. De Kirti monnik Gempel, 23 jaar, zoon van Urgyen Tsering van pastorale divisie #2 onder Me’uruma buurtschap, Ngaba, en A Kyakya, 30 jaar, uit Me’uruma divisie #1 zijn aangehouden, maar de datum van aanhouding en hun huidige verblijfplaatsen zijn niet bekend. A Kyakya werd verdacht voor het leiden van de protesten die volgden na de zelfverbranding op 16 maart (lees meer; voor de lijst van Tibetanen die worden vastgehouden in Ngaba sinds 16 maart, klik hier)

Perscontact:
Kate Saunders
Communications Director, International Campaign for Tibet
Email: [email protected]
Tel: +44 (0) 7947 138612

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer