5 March 2012

Vreedzame mars tegen Chinees geweld in Tibet

Amsterdam – Persbericht 5 maart 2012 – International Campaign for Tibet

Tibetanen en Tibet groepen wereldwijd herdenken zaterdag 10 maart de Tibetaanse volksopstand van 1959 en vragen hierbij aandacht voor het Chinese geweld in Tibet.
Honderden Tibetanen en sympathisanten gaan meelopen in een vredesmars van het centrale station in Den Haag naar de Chinese ambassade.

Met de vredesmars wil de International Campaign for Tibet, de Tibet Support Groep en de Tibetaanse gemeenschap aandacht vragen voor de ernstige schendingen van de mensenrechten in Tibet. Door de repressie en het geweld van de Chinese veiligheidstroepen is het aantal protesten en zelfverbrandingen in Oost-Tibet de afgelopen maand fors toegenomen.

Tsering Jampa, directeur International Campaign for Tibet Europe: ‘We eisen van de Chinese regering dat ze onmiddellijk stopt met het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten, de veiligheidstroepen rond de kloosters terugtrekt en de dialoog aangaat met Tibetaanse leiders, zodat er een einde komt aan de zelfverbrandingen.’

Op zondag 4 maart is een 32-jarige Tibetaanse vrouw en moeder van vier kinderen, Rinchen, omgekomen door zelfverbranding. Zij riep op tot terugkeer van de Dalai Lama en vrijheid voor Tibet alvorens zij zichzelf in brand stak voor het Kirti klooster in de provincie Sichuan. Een dag ervoor, op 3 maart, stak een Tibetaanse scholiere van 19 jaar zichzelf in brand op de groentemarkt in Machu, Gansu provincie.

Sinds 2009 hebben er 25 zelfverbrandingen plaatsgevonden in Oost-Tibet waarvan acht de afgelopen twee maanden. Zestien mensen zijn door zelfverbranding om het leven gekomen.
In de provincie Sichuan zijn eind januari vijf Tibetanen gedood door vuurgeweld van de Chinese veiligheidstroepen bij het gewelddadig neerslaan van vreedzame protesten.

Wereldwijd wordt de 53e herdenking Tibetaanse Volksopstand aangegrepen om aandacht te vragen voor de verslechterde situatie in Tibet. De volksopstand vond plaats in Tibet op 10 maart 1959 tegen de Chinese bezetting en onderdrukking. Deze opstand werd bloedig neergeslagen door het Chinese Volksbevrijdingsleger. De Dalai Lama, geestelijk en politiek leider van Tibet, ontvluchtte zijn land en duizenden Tibetanen volgden hem in ballingschap.

De International Campaign for Tibet-Europe, Tibet Support Groep en Tibetaanse Gemeenschap eist van de Chinese regering om:
1. te stoppen met geweld tegen ongewapende Tibetanen;
2. terugtrekken van de veiligheidstroepen rond de kloosters;
3. toelaten van internationale onderzoekers in Tibet;
4. hervatten van de dialoog tussen de Chinese regering en de afgevaardigden van de Dalai Lama.

Noot voor de redactie:
De vredesmars zal op 10 maart gehouden worden in Den Haag van 13.30-16.00

Programma:
13:30 uur – start van vredesmars bij het Stationsplein, Den Haag.
14:00-15:00 uur – Vreedzame tocht van Stationsplein naar de Chinese Ambassade. Hierbij worden leuzen geroepen en 2 minuten stilte gehouden voor het Vredespaleis.
15:00-16:00 uur – Herdenkingsdienst en sprekers voor de Chinese Ambassade (Adriaan Goekooplaan 7). Tibetanen offeren khata’s witte shawls aan de portretten van Tibetanen die hun leven hebben gegeven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lydia Stilma, Persvoorlichter International Campaign for Tibet Europe,
T: 020-3308265 / M: 06-29486650
E-mail: [email protected]

Kijk voor meer informatie op www.savetibet.nl of op www.tibet.nu

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer