28 November 2019

Yonten, voormalig monnik van het Kirti Klooster in Ngaba, Amdo, steekt zichzelf in brand en overlijdt

Een jonge Tibetaanse voormalige monnik uit het Kirti-klooster stak zichzelf op dinsdagmiddag 26 november in brand en stierf in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur Ngaba (Chinees: Aba), Sichuan, in het Tibetaanse gebied van Amdo. Het was de eerste bekende zelfverbranding door een Tibetaan dit jaar.

Ondanks de intense beperkingen die Chinese autoriteiten hebben gesteld aan het delen van informatie met de buitenwereld, bereikten beelden Tibetanen alleen in ballingschap van de 24-jarige Yonten en in vuur en vlam op een weg ergens in het pastorale gebied van Me’uruma, Ngaba, waar de golf van Tibetaanse zelfverbrandingen begon in 2009 toen Kirti monnik Tapey zijn klooster uitliep en zichzelf in brand stak.

Sindsdien zijn er in totaal 156 Tibetaanse zelfverbrandingen geweest in Tibet en China, waaronder die van Yonten.
Volgens twee Kirti-monniken die in ballingschap leefden, Kanyag Tsering en Lobsang Yeshe, trad Yonten toe tot het Kirti-klooster toen hij heel jong was en later terugkeerde om het leven te leiden en werkte als pastoralist. Een van de vandaag ontvangen afbeeldingen van Yonten toont hem met een camera.

Drie zelfverbrandingen vorig jaar in Ngaba

Yonten’s zelfverbranding komt bijna een jaar nadat een man genaamd Drugkho op 8 december 2018 zichzelf in brand heeft gestoken. Het was vorig jaar een van de drie zelfverbrandingen in Tibet, allemaal mannen in Ngaba.
Er is nog steeds geen volledige bevestiging van Drugkho’s zelfverbranding en details blijven vaag vanwege de uitgebreide informatie-black-out van China in Tibetaanse gebieden.

Op 4 november 2018 stak een 23-jarige man met de naam Dorbe zichzelf in brand in een pastorale gemeente van Ngaba en zei: “Moge de Dalai Lama lang leven! Mogen wij spoedig zijn gouden gelaat aanschouwen! ‘Voordat hij stierf.
Dorbe’s zelfverbranding volgde op de dood van een man in zijn veertig, Tsekho Tugchak, die zichzelf op 7 maart 2018 in brand stak, ook in Ngaba. Grafische afbeeldingen circuleerden online op het moment van het zwart gemaakte lichaam van Tsekho Tugchak op de grond, zijn armen uitgestrekt. Hij kwam uit hetzelfde gebied als Yonten, een nomadisch dorp in de gemeente Me’uruma.

Chinese reactie

Chinese autoriteiten hebben gereageerd op de golf van zelfverbrandingen in Ngaba vanaf 2009 door hun beveiligingsmaatregelen in toenemende mate te intensiveren en het beleid en de maatregelen te versterken die de oorzaak van de daden zijn, zoals agressieve campagnes tegen de Dalai Lama.

Chinese autoriteiten hebben gewelddadige vergeldingsacties ondernomen tegen families, familieleden of kloosters geassocieerd met mensen die zichzelf hebben geïmmobiliseerd, wat een vicieuze spiraal van diepere onderdrukking veroorzaakt, wat leidt tot meer zelfverbrandingen.

Het lijden van de familie Tsekho, die zichzelf in maart 2018 in brand stak in hetzelfde pastorale gebied als Yonten, toont de impact van dergelijke onderdrukking. In 2008 werd Tsekho’s halfbroer, een Namtso-monnik genaamd Nying-la, gemarteld in de gevangenis en vrijgelaten met kritieke verwondingen, volgens Kirti-monniken in ballingschap. Hij stierf een paar maanden later.

Een ander familielid van zijn vaders kant, Urgyen Gyatso, de Namtso-tuchtdiscipline, werd op dat moment ook gearresteerd en gevangengezet. Tsekho ging als kind bij het Namtso-klooster, maar werd later ontkleed.
Op 23 december 2017 stak Konpe, een Tibetaan die ook uit Ngaba kwam, in brand nabij het gebied van de eerste zelfverbranding in Tibet in februari 2009.

Ngaba weerstand

Tibetanen in Ngaba staan ​​bekend om hun sterke identiteitsgevoel en weerstand tegen Chinese heerschappij over meerdere generaties, en het harde optreden van China in de regio is bijzonder ernstig sinds maart 2008. Minstens 18 mensen werden gedood toen de politie het vuur opende op massa’s demonstranten die namen naar de straten in Ngaba met zelfgemaakte Tibetaanse vlaggen en afbeeldingen van de Dalai Lama op 16 maart 2008. Onder de doden bevond zich een 16-jarig Tibetaans schoolmeisje, Lhundup Tso.

Het was op de verjaardag van dit protest op 16 maart 2011 dat de Kirti-monnik Phuntsog zichzelf in brand stak en stierf op de straat buiten het klooster dat nu bekend staat als ‘Heroes’ of ‘Martyrs’ weg, de kruising tussen de monastieke en seculiere gemeenschap in Ngaba.

Na de dood van Phuntsog in 2011 nam het aantal Tibetanen dat zichzelf in brand stak toe. Een Tibetaan uit Ngaba schreef destijds een brief met de tekst: “Wat de leiders van China moeten begrijpen, is dat etnische trouw een natuurlijke en niet te stoppen kracht is, en uiteindelijk zijn mensen loyaal aan hun eigen soort en hun eigen voorouders. Hoe meer het wordt onderdrukt, hoe sterker het wordt. ”

Kirti klooster

Het Kirti-klooster, waar Yonten als kind een monnik was, is een van de grootste en belangrijkste centra voor godsdienstonderwijs en -praktijk in Tibet. Veel inwoners van Ngaba, waaronder veel monniken, zijn door de jaren heen in ballingschap gegaan en hebben daar grote kloosterinstituten gevestigd.

In mei 2008 schreven Kirti-monniken naar hun tegenhangers in ballingschap in India en zeiden dat de onderdrukking na de protesten “te veel voor ons hart was om over te horen, en te veel voor onze ogen om te getuigen.”

Share this
7 October 2024

Een terugblik op de Ganden film screenings

27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel