Volksgerechtshof vaardigt arrestatiebevel uit tegen Xi Jinping
Op 12 juli heeft het Gerechtshof van de Wereldburgers, een volkstribunaal in Den Haag, een symbolisch arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Chinese president Xi Jinping. Dit gebeurde na vier dagen van hoorzittingen waarin Xi werd beschuldigd van agressie tegen Taiwan, misdaden tegen de menselijkheid in Tibet en genocide tegen de Oeigoeren in Xinjiang. Het tribunaal richt zich op mensenrechten, maar heeft geen wettelijke macht. Het benadrukt wel de ernst van de beschuldigingen.
Het China Tribunaal bestond uit prominente leden zoals Stephen Rapp, voormalig Amerikaans ambassadeur voor oorlogsmisdaden en Zak Yacoob, een gepensioneerd rechter van het Constitutionele Hof van Zuid-Afrika. Zij hoorden experts en slachtoffers spreken over mensenrechtenschendingen in Tibet en Xinjiang, zoals toezicht, onderdrukking, marteling en pogingen om culturele en religieuze identiteiten uit te roeien.
Sommige getuigen waren overlevenden van detentiekampen in Xinjiang, waar marteling en gedwongen sterilisatie van Oeigoerse vrouwen plaatsvonden. De getuigenissen schetsten een gruwelijk beeld van onderdrukking en mensenrechtenschendingen.
Hoewel het volkstribunaal geen juridische macht heeft, roept het de internationale gemeenschap op om actie te ondernemen en de situatie van de slachtoffers te erkennen. Het benadrukt het belang van universele rechtsmacht om dergelijke misdaden te vervolgen in internationale of nationale rechtbanken. Ondanks dat het arrestatiebevel symbolisch is, zet het druk op regeringen om verantwoordelijkheid te nemen en mogelijke vervolging van Xi Jinping te overwegen. Het is echter onduidelijk hoe de internationale gemeenschap zal reageren.