22 March 2012

VN-secretaris-generaal reageert op Tibetaanse hongerstakers in New York

ICT-rapport

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon reageerde deze week op de hongerstaking van drie Tibetanen buiten het VN-hoofdkwartier in New York, aldus zijn woordvoerder Martin Nesirky, die zei: “De secretaris-generaal bevestigt het recht van alle mensen om vreedzaam te protesteren. Hij is echter zeer bezorgd over de gezondheid van de hongerstakers.” (14 maart 2012).

De hongerstaking ‘voor onbepaalde tijd’ begon op 22 februari, de eerste dag van Losar (Tibetaans Nieuwjaar). Het protest, georganiseerd door het ‘Tibetan Youth Congress’, de grootste wereldwijde organisatie van Tibetanen, gaat nu haar 30e dag in. De drie hongerstakers zijn Dorjee Gyalpo, Shingza Rinpoche en Yeshi Tenzing (een korte biografie volgt hieronder). De hongerstakers doen een beroep op de Verenigde Naties om de volgende acties ondernemen:

1.   Stuur een ‘fact-finding’ missie om de kritieke situatie in Tibet vast te stellen;
2.   Dring er bij China op aan de onafgekondige staat van beleg in Tibet te beëindigen;
3.   Dring er bij China op aan om de internationale media toe te staan de aanhoudende gruweldaden in Tibet te onderzoeken en hierover verslag uit te brengen;
4.   Dring er bij China op aan de Panchen Lama, Tenzin Delek Rinpoche en alle Tibetaanse politieke gevangenen vrij te laten, en
5.   Dring er bij China op aan de “Patriottische heropvoeding” campagnes in Tibet stop te zetten.

“International Campaign for Tibet heeft waardering voor de vastberadenheid van de drie Tibetanen en erkent de urgentie van hun situatie. We hopen oprecht dat de hongerstaking de aandacht van de Verenigde Naties op de kritieke situatie in Tibet zal vestigen en China zal dwingen om haar beleid te veranderen”, aldus Tsering Jampa, Executive Director ICT.

Op 9 maart bracht ICT-bestuursvoorzitter Richard Gere een bezoek aan de hongerstakers. Duidelijk geraakt door de verzwakte toestand van de Tibetanen, sprak de heer Gere over hun moed en het recht van alle Tibetanen op de fundamentele vrijheden, zoals vastgelegd in de VN-Verklaring voor de Rechten van de Mens (zie hier de video).

Op 12 maart had de VN-assistent-secretaris-generaal, Ivan Simonovic, een ontmoeting met de drie demonstranten. De demonstranten vertelden vertelden hem dat ze “concrete actie” willen van de Chinese autoriteiten, te weten een stopzetting van het hardhandige optreden in hun vaderland, voordat ze beëindiging van hun hongerstaking zullen overwegen. De heer Simonovic zei, dat hij van de bezorgdheid van de groep zou overbrengen “aan de betrokken speciale rapporteur en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten in Genève, overeenkomstig de vastgestelde procedure in overeenstemming met de behandeling van mensenrechtenkwesties”.

Meer informatie over de hongerstaking, waaronder dagelijkse updates, kan worden bekeken op de website van het ‘Tibetan Youth Congress’. Hieronder volgen de korte biografieën van de drie demonstranten.

Zijne Eminentie, de 11e Shingza Rinpoche.
H.E., de 11de Shingza Rinpoche, Tenzin Choekyi Gyaltsen, werd op 15 januari 1980 geboren in het Bongtag gebied van Tsongon, in Tibet. Toen hij 13 jaar oud was erkende Zijne Heiligheid de Dalai Lama hem als de reïncarnatie van de 10de Shingza Rinpoche, en trad hij toe tot het Ragya klooster in Golok, Tibet. In 1997 vluchtte Rinpoche in ballingschap en sloot hij zich aan bij het Sera klooster in Zuid-India. In 2008 nam hij deel aan de “Mars naar Tibet”, georganiseerd door vijf Tibetaanse NGO’s. Daarna leidde hij ‘Terugkeer naar Tibet’, een clandestiene missie van 60 activistische monniken naar Tibet. In 2011 ontving hij de Geshe graad in de boeddhistische filosofie. Hij stichtte de jaarlijkse ‘Tibetaanse Nationale Poëzie Voordraag’ wedstrijd om interesse en een gevoel van trots voor de Tibetaanse taal te wekken bij jonge Tibetanen. Hij is een groot voorstander van onafhankelijkheid voor Tibet en een freelance schrijver, die twee boeken in het Tibetaans heeft geschreven, getiteld ‘Lewang Karpo’ en ‘Gerchod’.
Rinpoche is ook de oprichter en redacteur van de Tibetaanse website www.wokar.net, dat zeer populair is onder Tibetaanse schrijvers en geleerden in Tibet.

De heer Dorjee Gyalpo.
Dorje Gyalpo werd op 5 maart 1953 geboren in de Kyidong Pang-Shing regio in Tibet. Hij ontsnapte in 1960 naar Nepal en in 1965 verhuisde hij naar India. Hij diende in 1978 als uitvoerend lid van het Regionaal TYC in Mainpat. Hij kwam naar Verenigde Staten in 1992 als deelnemer van het Tibetaanse hervestiging Project in de VS en woont in Minnesota. Zijn inspiratie om aan deze campagne deel te nemen vond hij in toespraak van de Dalai Lama van 1992. Hierin zei de Dalai Lama zei dat Tibetanen, die naar de Verenigde Staten migreren, “de vertegenwoordigers van zes miljoen Tibetanen” zijn.

Mr.Yeshi Tenzing.
Yeshi Tenzing werd op 15 maart 1973 in ballingschap geboren. Hij diende als voorzitter van het regionale ‘Tibetan Youth Congress’ in Herbertpur gedurende twee opeenvolgende termen (2004-2007 en 2007-2010). Hij is een actief lid van het Tibetan Youth Congress en heeft deelgenomen aan veel van haar campagnes in India.

Dit rapport kan hier in het Engels gelezen worden.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer