27 February 2020

VN Hoge Commissaris voor de mensenrechten moet Tibet bezoeken tijdens bezoek aan China.

De International Campaign for Tibet verwelkomt het onlangs aangekondigde bezoek aan China dit jaar door VN-Hoge Commissaris voor de mensenrechten Michelle Bachelet. Tegelijkertijd dringen we er bij de hoge commissaris op aan om Tibet te bezoeken en de mensenrechtensituatie van het Tibetaanse volk aan de orde te stellen in haar ontmoetingen met Chinese leiders.

De Chinese regering weigert regelmatig VN- en buitenlandse functionarissen de toegang tot Tibet, een historisch onafhankelijk land dat China in 1959 annexeerde. Tibet is effectief geïsoleerd van de wereld en wordt door buitenlandse journalisten vaak als moeilijker toegankelijk beschouwd dan Noord-Korea.
Ondanks herhaalde verzoeken van vorige hoge commissarissen, was het laatste bezoek aan Tibet door iemand in die rol in 1998 door Mary Robinson. In de 22 jaar daarna zijn de mensenrechten in Tibet ernstig verslechterd.

“De mensenrechtensituatie in Tibet is verontrustend met systematische en wijdverbreide repressie als dagelijkse norm,” zei Kai Mueller, hoofd van het VN-advocacy-team van ICT. “Tibet is, net als Xinjiang, onderworpen aan diep discriminerend beleid en totalitaire controlemaatregelen, met name op religieus en cultureel gebied. Tibet is ook de proeftuin geweest voor wat we vandaag in Xinjiang zien. ”

Een voormalig hoofd van de UNHCHR heeft gezegd dat de diep onderliggende problemen van Tibet moeten worden aangepakt.

Bachelet moet de systematische schending van de Tibetaanse religieuze vrijheid aan de orde stellen, zoals benadrukt door de voortdurende detentie van de Panchen Lama, een van de belangrijkste figuren in het Tibetaans boeddhisme, die niet in het openbaar is gezien sinds de Chinese autoriteiten hem en zijn familie in 1995 hebben ontvoerd toen hij was slechts zes jaar oud.

Bovendien zouden Bachelet en haar team met de Chinese ambtenaren de recentere veroordeling van Tashi Wangchuk moeten bespreken, die alleen in de gevangenis zit omdat hij opkomt voor het recht van Tibetanen om hun moedertaal te studeren, voegde Mueller eraan toe.

In haar regelmatige update aan de Mensenrechtenraad in Genève op 27 februari kondigde Bachelet plannen aan om dit jaar naar China te reizen, inclusief Xinjiang (bij Uyghurs bekend als Oost-Turkestan), en vroeg om ‘onbelemmerde toegang’ voor haar voorbereidingsteam om zich voor te bereiden op zo’n bezoek.

“Toegang tot Tibet is uiterst beperkt en de regio is afgesloten van onafhankelijke waarnemers, diplomaten en journalisten. Het is van het grootste belang dat de regio wordt opengesteld voor onbelemmerde toegang. Als dergelijke toegang consequent wordt verleend, zou dit de transparantie en verantwoordingsplicht en uiteindelijk de bescherming van de mensenrechten vergemakkelijken, “zei Mueller.

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...