30 August 2019

Internationale Dag van de Verdwijningen: Panchen Lama en zijn familie al dertig jaar verdwenen in China

Wereldwijd markeren vandaag Tibetanen en vrienden van Tibet de Internationale Dag van de Verdwenen Personen. Op deze dag wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op degenen die zijn verdwenen en gevangengezet op plaatsen die verborgen zijn voor het publiek en hun geliefden. De achterblijvers maken zich zorgen over waar ze zijn en hoe ze worden behandeld.
 
Gedwongen verdwijningen en geheime detenties zijn wapens die vaak worden gebruikt door de Chinese Communistische Partij tegen het Tibetaanse volk. Dit jaar, na zijn 30e verjaardag en zijn 24e jaar van gevangenschap, denken we met name aan Gedhun Choekyi Nyima, de door de Dalai Lama erkende Panchen Lama. Ook vragen we speciale aandacht voor Wangchen, een jonge Tibetaan die werd opgesloten nadat hij had opgeroepen de Panchen Lama vrij te laten en hem te herenigen met de Dalai Lama. Zijn tante Dolkar werd vervolgens berecht en veroordeeld tot meer dan een jaar gevangenisstraf nadat ze zich uitsprak tegen de arrestatie van Wangchen.
 
Vele Tibetanen worden vermist in Tibet. Zij zijn weggehaald en worden op onbekende locaties vastgehouden, alleen voor het bekritiseren van het repressieve Chinese beleid of voor het vieren of beleven van hun unieke Tibetaanse cultuur.
 
Kom in actie en teken onze petities voor de vrijlating van politieke gevangenen https://savetibet.nl/campagnes/.
 
Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...