30 augustus 2019

Internationale Dag van de Verdwijningen: Panchen Lama en zijn familie al dertig jaar verdwenen in China

Wereldwijd markeren vandaag Tibetanen en vrienden van Tibet de Internationale Dag van de Verdwenen Personen. Op deze dag wordt wereldwijd de aandacht gevestigd op degenen die zijn verdwenen en gevangengezet op plaatsen die verborgen zijn voor het publiek en hun geliefden. De achterblijvers maken zich zorgen over waar ze zijn en hoe ze worden behandeld.
 
Gedwongen verdwijningen en geheime detenties zijn wapens die vaak worden gebruikt door de Chinese Communistische Partij tegen het Tibetaanse volk. Dit jaar, na zijn 30e verjaardag en zijn 24e jaar van gevangenschap, denken we met name aan Gedhun Choekyi Nyima, de door de Dalai Lama erkende Panchen Lama. Ook vragen we speciale aandacht voor Wangchen, een jonge Tibetaan die werd opgesloten nadat hij had opgeroepen de Panchen Lama vrij te laten en hem te herenigen met de Dalai Lama. Zijn tante Dolkar werd vervolgens berecht en veroordeeld tot meer dan een jaar gevangenisstraf nadat ze zich uitsprak tegen de arrestatie van Wangchen.
 
Vele Tibetanen worden vermist in Tibet. Zij zijn weggehaald en worden op onbekende locaties vastgehouden, alleen voor het bekritiseren van het repressieve Chinese beleid of voor het vieren of beleven van hun unieke Tibetaanse cultuur.
 
Kom in actie en teken onze petities voor de vrijlating van politieke gevangenen https://savetibet.nl/campagnes/.
 
Share this
21 september 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

Lees meer
24 augustus 2023

Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen

Lees meer