18 April 2023

Verklaring van International Campaign for Tibet

Op 28 februari vroeg een Indiase jongen, vergezeld door zijn moeder en andere familieleden, de Dalai Lama om een knuffel. Dit gebeurde tijdens een openbare en live uitgezonden gebeurtenis in het Indiase Dharamsala. Een video van deze ontmoeting is tot vandaag beschikbaar in het publieke domein.

 

Bijna een maand later verscheen op enkele socialemediakanalen een verkorte clip van het treffen. Deze spitste zich toe op de interactie van de Dalai Lama met de jongen zonder de context te vermelden. Veel mensen reageerden op deze videoclip en beoordeelden die als ongepast en kwetsend. Nieuwsmedia volgden met eigen berichten.

 

De Dalai Lama bood op 10 april zijn excuses aan de jongen aan, aan zijn familie en aan het publiek. De verklaring van de Dalai Lama, vrijgegeven door zijn kantoor, kan hier worden bekeken. Mede op basis van onze jarenlange samenwerking met de Dalai Lama zijn wij er vast van overtuigd dat hij nooit bijbedoelingen heeft gehad in zijn omgang met de jongen.

 

International Campagne for Tibet heeft veel respect voor de 87-jarige Nobelprijswinnaar voor de Vrede en voor zijn levenslange, onvermoeibare inzet voor vrede voor en tolerantie en geweldloosheid jegens  het Tibetaanse volk en de rest van de wereld. Als niet-gouvernementele organisatie steunen wij hem en de Tibetanen zo goed mogelijk.

 

Wij maken ons internationaal, bij politici en publiekelijk hard voor met name de naleving van de mensenrechten in Tibet en het recht van alle Tibetanen op zelfbeschikking. Ons werk is gebaseerd op de universaliteit van de mensenrechten.

 

In dit verband vragen wij aandacht voor het lot van miljoenen Tibetanen onder Chinese heerschappij. Al meer dan 70 jaar worden Tibetanen systematisch vervolgd, gemarteld, gedood, gevangengezet en onder dwang hervestigd. Bovendien worden volgens recent onderzoek en tot bezorgdheid van onafhankelijke deskundigen van de Verenigde Naties, tot 1 miljoen Tibetaanse kinderen en jongeren heropgevoed in Chinese kostscholen om hen van hun eigen cultuur te vervreemden.

 

 

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...