28 August 2011

Verklaring door International Campaign for Tibet over de recente gebeurtenissen in Tibet

International Campaign for Tibet veroordeelt met klem het neerslaan door Chinese veiligheidstroepen van vreedzame demonstraties door Tibetaanse monniken, en het afsluiten van kloosters rond Lhasa. Deze acties hebben onder de Tibetaanse burgers opschudding veroorzaakt, die escaleert naar een gevaarlijk niveau in de straten van Lhasa en die zich verspreidt naar andere delen van Tibet.

De onrust in Tibet is een gevolg van het Chinese beleid dat godsdienstvrijheid onderdrukt, dat het gezag van de Dalai Lama denigreert, dat zeer belangrijke bepalingen voor autonomie, die in Chinese wet worden beloofd, niet toestaat, dat de grootschalige vestiging van Chinese migranten bevordert en dat leidt tot marginalisatie van de Tibetanen.

Zijne Heiligheid de Dalai Lama heeft een oproep gedaan aan het Chinese leiderschap om gehoor te geven aan de ‘lang-sluimerende afkeer’ van het Tibetaanse volk en heeft de Tibetanen opgeroepen geen geweld te gebruiken.

ICT prijst de regeringen die het gebruik van geweld tegen vreedzame protestanten in Tibet hebben veroordeeld en moedigt andere regeringen aan om hetzelfde te doen.

ICT roept de regering van de Chinese Volksrepubliek op om alle Tibetanen vrij te laten die vastgehouden worden in verband met deze incidenten, en om buitenlandse journalisten en consulaire functionarissen vrije toegang tot Tibet te geven.

‘De recente gebeurtenissen in Tibet en de gemelde dood van Tibetanen zijn een tragisch gevolg van decennia van Chinees wanbeleid in Tibet. De enige duurzame oplossing voor het Tibetaanse probleem is als de Chinese regering positief reageert op de oproep van de Dalai Lama om via onderhandelingen tot een oplossing voor Tibet te komen,’ zei Tsering Jampa, Executive Director ICT Europe.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer