8 October 2012

Tweede Tibetaan sterft in minder dan een week als zelfverbrandingen doorgaan in Tibet

ICT-rapport, 8 oktober 2012

De drieënvijftigste (53) Tibetaan, die zichzelf in brand stak, overleed gisteren in de provincie Nagchu, Nagchu prefectuur en Tibetaanse Autonome Regio, nadat hij zichzelf uit protest in brand stak, aldus meerdere Tibetaanse media in ballingschap, die Tibetaanse bronnen citeren. Terwijl hij nog in brand stond, riep Gudrub, een 43-jarige schrijver uit de naburige Driru provincie, volgens de ‘Tibetan service’ van Voice of America (VOA), om vrijheid in Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama.

De VOA meldde, dat een groep Tibetanen het lichaam van Gudrub naar het ziekenhuis vervoerden, waar de autoriteiten hem in hechtenis namen. Een arts vertelde de groep later dat Gudrub was gestorven, maar de autoriteiten wilden zijn lichaam niet vrijgeven.

In een artikel, gedateerd 14 maart 2012 met de titel ‘Het Geluid van een Overwinningstrommel, geslagen door Levens’,  wijst Gudrub, die de schrijversnaam ‘Jeugd van het Sneeuwland’ gebruikte,  op het voortdurende harde optreden van China in de Tibetaanse gebieden, waarbij “Tibetanen, die zich zorgen maken over het welzijn van het volk, worden onderworpen aan willekeurige arrestaties en mishandeling. Tibetanen, die weigeren om Zijne Heiligheid de Dalai Lama af te zweren of China’s heerschappij over Tibet te aanvaarden, worden in het geheim vermoord of worden verdwenen.” Als gevolg hiervan, zo voegt Gudrub toe, “verscherpen Tibetanen onze geweldloze beweging … en onthullen de werkelijkheid in Tibet door ons eigen lichaam te verbranden en te roepen om vrijheid in Tibet.”

*Hieronder volgt een vertaling van het artikel van Gudrub door de Tibetaanse Nieuwsdienst van VOA.

Gudrub was de tweede Tibetaan in minder dan een week, die door zelfverranding omkwam, samen met een 27-jarige Tibetaanse man, genaamd Yangdang, die zichzelf op 29 september 2012 in brand stak in Dzato (Chinees: Zadou) provincie, Yushul (Chinees: Yushu) Tibetaanse Autonome Prefectuur, Qinghai provincie (het Tibetaanse gebied Kham).

Volgens Tibetanen in ballingschap, die in contact staan met Tibetanen in het gebied, stak Yangdang zich om ongeveer 7 uur p.m. in brand langs de hoofdweg in de provinciestad Dzato, en schreeuwde leuzen, waarin hij riep om vrijheid in Tibet en de terugkeer van de Dalai Lama en de Karmapa (een prominente Tibetaanse lama).

Nadat toeschouwers, waaronder lokale Chinese winkeliers, kans zagen om de vlammen met emmers water te blussen, zetten veiligheidstroepen het gebied af en namen het lichaam van Yangdang naar het plaatselijke ziekenhuis. De volgende dag informeerden de lokale autoriteiten familieleden, dat Yangdang  vanwege zijn ernstige situatie zou worden overgebracht naar een ziekenhuis buiten het Tibetaanse gebied. Echter, deelden de plaatselijke autoriteiten later mee aan familieleden, dat Yangdang onderweg was overleden. Volgens deze zelfde bronnen moeten de autoriteiten het lichaam van Yangdang nog aan zijn familie vrijgeven.

Volgens Tibetanen in het gebied, die in contact staan met Tibetanen in ballingschap, zijn na het zelfverbrandingsprotest van Yangdang de veiligheidsmaatregelen in het gebied aanzienlijk verscherpt, waarbij beambten mogelijkheden om lokaal te reizen ernstig beperken.

Yangdang werd volgens een Tibetaan uit het gebied, die nu in ballingschap leeft, geboren in het dorp Karma in de provincie Chamdo, Chamdo prefectuur, Tibetaanse Autonome Regio. Volgens dezelfde bron was Yangdang bezig met het uitoefenen van een klein bedrijf in het gebied van Dzato.

(Voor meer informatie over de meer dan 50 zelfverbrandingen, die sinds 2009 over heel Tibet hebben plaatsgevonden, zie ICT’s zelfverbranding-feitenblad.

Hier volgt een vertaling van de Tibetaanse Nieuwsdienst van Voice of America van een artikel van Gudrub, gedateerd 14 maart 2012.

Het geluid van een Overwinningstrommel, geslagen met Levens

De mensen van het Land van Sneeuw (een traditionele aanduiding voor Tibet) delen een gemeenschappelijke doel om Zijne Heiligheid de Dalai Lama terug te brengen naar een onafhankelijk Tibet. Maar toen Zijne Heiligheid koos voor autonomie voor Tibet via geweldloze strijd, accepteerden de zes miljoen Tibetanen zijn wensen. De Chinese regering ondersteunde zijn voorstel echter niet. Integendeel, Tibetanen die zich zorgen maken over het welzijn van het volk, worden onderworpen aan willekeurige arrestaties en mishandeling. Tibetanen, die weigeren om Zijne Heiligheid de Dalai Lama af te zweren of China’s heerschappij over Tibet te aanvaarden, worden in het geheim vermoord of worden verdwenen.

Omdat China niet geïnteresseerd is in het welzijn van het Tibetaanse volk, scherpen we onze geweldloze beweging aan. We onthullen de realiteit van Tibet door ons eigen lichaam te verbranden en op te roepen voor de vrijheid van Tibet. Hogere wezens, aanschouw Tibet. Moeder aarde, strek uw mededogen uit naar Tibet. Rechtvaardige wereld, handhaaf de waarheid.

Het zuivere land van sneeuw is nu besmet met rood bloed, waar militaire intimidatie geen einde vindt. Wij, als zonen en dochters van het Land van Sneeuw, zullen de strijd winnen. We zullen de strijd te winnen door middel van waarheid, door het schieten van de pijlen van ons leven, door gebruik te maken van de boog van onze geest. Dierbare broeders en zusters van het Land van Sneeuw, verenigt u en maak het welzijn van alle Tibetanen tot prioriteit door persoonlijke kwesties opzij te zetten. Alleen dan kunnen we gelijkheid en vrijheid genieten.

Door Gudrub uit Driru. 14 maart 2012.

Lees hier online het rapport in het Engels.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer