20 March 2013

Twee zelfverbrandingen in Tibet: Een Kirti monnik op herdenkingsdag van protesten en een vrouw in Dzoge


De 28-jarige Kirti monnik genaamd Lobsang Thogme stak zichzelf in brand en overleed op zaterdag 16 maart 2013.

. Een 28-jarige Kirti monnik, genaamd Lobsang Thogme, stak zichzelf in brand en overleed op zaterdag 16 maart, de vijfde herdenkingsdag van een protest in Ngaba (Chinees: Aba), Oost-Tibet, waarbij gewapende politie het vuur opende op een ongewapende menigte. Hij is de derde Kirti monnik, die zichzelf in brand steekt op de herdenkingsdag van het hardhandige optreden in 2008.

. De echtgenoot van een Tibetaanse vrouw met de naam Kunchok Wangmo werd vastgehouden in Dzoge, Ngaba en zijn verblijfplaats is onbekend. Kunchok Wangmo stak zichzelf in brand en stierf op 13 maart.  Haar lichaam werd onmiddellijk na haar zelfverbranding meegenomen door troepen.

. 108 Tibetanen hebben zichzelf tot nu toe in Tibet in brand gestoken sinds 2009, waarvan één Tibetaanse zichzelf in brand stak in Beijing.

Op de middag van 16 maart overgoot Kirti monnik Lobsang Thogme zichzelf met benzine bij de deur van zijn kamer in het klooster complex. Hij stak zichzelf in brand en rende naar de poort met een khatag (Tibetaanse witte sjaal, gebruikt om te zegenen), aldus Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India.

De Kirti monniken zeiden in ballingschap: “Vóór het bereiken van de poort  viel hij op de grond. Tegen die tijd bereikten vele andere monniken en leken de plaats, en hij werd meegenomen naar het provinciale ziekenhuis, maar overleed kort daarop.  Het is niet bekend wat hij schreeuwde tijdens zijn protest. Bij aankomst in het ziekenhuis arriveerde een grote politiemacht en soldaten en met geweld namen zij bezit van zijn stoffelijk overschot, welke ze vervolgens mee namen naar de hoofdkwartier van de prectuur in Barkham (Chinees: Markam).

Volgens bronnen uit Ngaba in ballingschap is Lobsang is de derde Tibetaan, die zichzelf in brand steekt op de herdenkingsdag van het neerslaan van de protesten van 16 maart 2008, toen 18 Tibetanen werden gedood. De jonge Kirti monnik Lobsang Phuntsog stak zichzelf op dezelfde dag in 2011 in brand, gevolgd door de 20-jarige Kirti monnik Losang Tsultrim een jaar later, eveneens op 16 maart. Lobsang Thogme kwam uit het dorpsgebied Trinkon in de gemeente Ngaba (Chinees: Aba) in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur in de provincie Sichuan, het Tibetaanse gebied Amdo.

Lobsang Thogme kwam op jonge leeftijd naar het Kirti klooster, en stond bekend als een ijverige student. Hij laat zijn ouders en vier broers en zussen na, aldus de Kirti monniken in ballingschap.

De zelfverbranding van Kunchok Wangmo
Nieuws is boven tafel gekomen over de zelfverbranding op 13 maart van een Tibetaanse vrouw met de naam Kunchok Wangmo, 31 jaar oud, in Dzoge (Chinees: Ruo’ergai) in Ngaba in de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur. Dit was de zevende zelfverbranding in Dzoge.

Kunchok Wangmo stak zichzelf in brand in haar huis en liep de straat op, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap. Volgens dezelfde bronnen, overleed ze ter plaatse en namen troepen en de politie haar lichaam mee.

Op 14 maart overhandigde de politie de as van haar lichaam aan haar man, Drolma Kyab. Ze bevolen hem om te zeggen dat de zelfverbranding was vanwege familieproblemen. Volgens dezelfde bronnen en de Tibetaanse nieuwsdienst Radio Free Asia werd Drolma Kyab vastgehouden toen hij geen gehoor gaf aan het bevel van de politie. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend. Het echtpaar heeft een acht jaar oude dochter.

Sinds 10 maart, de herdenkingsdag van de Nationale Opstand van Tibet in 1959, en de dag in 2008 toen protesten Tibet overspoelden, is er een sterke en intimiderende aanwezigheid van troepen in Dzoge, met name rond de kloosters.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer