18 November 2014

Twee Kirti monniken veroordeeld na solo protesten waarin zij opriepen tot de Dalai Lama's terugkeer

Losang Gyatso, op 7 november veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor zijn solo protest.

. Twee jonge Kirti monniken uit Ngaba, Oost-Tibet, zijn veroordeeld tot twee en drie jaar gevangenisstraf voor vreedzame solo protesten, aldus monniken in ballingschap. Beiden werden zwaar gemarteld tijdens detentie. Beide monniken demonstreerden nabij het ??klooster op de hoofdstraat van de provinciestad Ngaba, onder Tibetanen bekend als ‘Helden (of Martelaren) Straat, omdat het de plaats is waar een aantal zelfverbrandingen en protesten hebben plaatsgevonden.

. Op 7 november (2014 ) werd Kirti monnik Losang Tenpa, 19, veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf na zijn vreedzame protest op 26 april. Een ander Kirti monnik, de 20-jarige Losang Gyatso, werd veroordeeld tot drie jaar na een vergelijkbaar solo protest in april, waarin hij opriep voor vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.

Losang Tenpa (foto genomen vóór zijn protest).

Op een foto van Losang Tenpa die Tibetanen in ballingschap bereikte, loopt de jonge monnik op 26 april in Ngaba langs de weg, terwijl hij een grote foto van de Dalai Lama draagt. Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala, India, zeggen dat hij een handgetekende Tibetaanse nationale vlag droeg en opriep voor vrijheid in Tibet en dat het de Dalai Lama moet worden toegestaan ??om terug te keren. Volgens dezelfde bronnen werden familieleden van Losang Tenpa opgetrommeld om de terechtzitting op 7 november in de Volksrechtbank van de Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur Ngaba (Chinees: Aba) bij te wonen, maar werden ze niet in de gelegenheid gesteld om een advocaat voor Tenpa te regelen.

Losang Tenpa’s protest in Ngaba, waarbij hij een foto van de Dalai Lama draagt. Hij werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

Losang komt uit het dorp Meuruma in Ngaba provincie en sloot zich op jonge leeftijd aan bij het Kirti klooster. Hij heeft twee oudere halfbroers, die eveneens monnik zijn.

Op dezelfde dag dat Losang Tenpa werd veroordeeld, op 7 november, werd een andere monnik uit Meuruma in Ngaba, de 20-jarige Losang Gyatso, veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor zijn eerdere solo protest in april. Losang Gyatso had op 2 april een vergelijkbaar protest georganiseerd op de hoofdweg van de gemeente Ngaba, waarbij hij een handgetekende Tibetaanse nationale vlag droeg en schreeuwde “Vrijheid voor Tibet! De Dalai Lama moet terugkeren naar Tibet”, aldus Kirti monniken in Dharamsala. Hij werd op dat moment niet aangehouden en slaagde erin om terug te keren naar het klooster, maar werd daar op 15 april gearresteerd door de politie. Zijn familieleden zijn geïnformeerd over het onderzoek, maar kregen eveneens geen gelegenheid om een advocaat in te schakelen. Ook Losang Gyatso trad op een jonge leeftijd toe tot het Kirti klooster.

De golf van zelfverbrandingen in Tibet begon in februari 2009, toen een monnik uit het Kirti-klooster, Tapey, zichzelf in brand stak op de belangrijkste weg nabij het klooster in de provinciestad van Ngaba, waar ook de solo protesten plaatsvonden. De zelfverbranding van een tweede Kirti monnik, Phuntsog, op maart 2011 werd gevolgd door een aantal andere zelfverbrandingen door Kirti monniken en leken in Ngaba en andere gebieden in Tibet. Twee maanden voor de protesten van Losang Tenpa en Losang Gyatso, op 14 februari, overleed op dezelfde plaats een voormalige Kirti monnik, Lobsang Dorje, 25, na zichzelf in brand te hebben gestoken.

1 Voor de context over de golf van zelfverbrandingen in Ngaba en daarbuiten, zie ICT-rapport, ‘Storm in de Graslanden: zelfverbrandingen in Tibet en het Chinese Beleid’.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer