26 April 2012

Twee jonge Tibetaanse mannen sterven na zelf-verbranding protest in Ngaba regio

ICT-rapport, 19 april 2012

• Twee jonge onderling verwante Tibetaanse mannen sterven na zelf-verbranding
• Drie zelfverbrandingsprotesten hebben inmiddels plaatsgevonden in de provincie Dzamthang, en 25 in de prefectuur Ngaba
• Lokale Tibetanen weerhouden veiligheidstroepen van het meenemen van de lichamen. In het gebied gestationeerde veiligheidstroepen zijn verantwoordelijk voor het doodschieten van een vreedzame Tibetaanse demonstrant op 26 januari

Twee Tibetaanse mannen van in de twintig staken zichzelf vandaag vlak bij een lokaal overheidsgebouw in het dorp Barma bij het Jonang Dzamthang Gonchen klooster in het Tibetaanse gebied van Dzamthang1)  in brand. Twee Tibetaanse bronnen in ballingschap melden de namen van twee Tibetanen als Choepak Kyap en Sonam. Ondanks onmiddellijke inzet van paramilitaire troepen, slaagde de lokale bevolking er in om te voorkomen dat de na de zelfverbranding overleden lichamen van de twee Tibetanen werden meegenomen, aldus dezelfde twee bronnen. Volgens de Tibetanen in ballingschap die in contact staan ??met de Tibetanen in het gebied, werden de lichamen naar het klooster meegenomen om gebeden te kunnen uitvoeren en verzamelden vele andere Tibetanen zich daar. De verwachting is dat spoedig crematie en begrafenisdiensten zullen worden gehouden.

Op het moment van de zelfverbranding werden onmiddellijk lokale militaire troepen op straat ingezet, maar ze moesten zich terugtrekken toen de lokale bevolking zich meer en meer verzamelden, melden de Tibetaanse bronnen in ballingschap aan ICT. Sonam en Choepak Kyap waren verwant en waren beide van herdersfamilies die in de landelijke gebieden wonen.

Twee maanden geleden verzamelden honderden Tibetanen zich in hetzelfde gebied om eer te bewijzen aan een 18-jarige Tibetaan, genaamd Nangdrol, die zichzelf op 19 februari in Dzamthang in brand stak en overleed.2) Nangdrol, een leek, zette zich hartstochtelijk in voor de Tibetaanse cultuur en taal en had er bij collega Tibetanen op aangedrongen om eensgezind te zijn en hun culturele en religieuze identiteit te bewaren.

Op 26 januari schoot de politie op een menigte Tibetanen, wat de dood van een Tibetaanse student in Dzamthang tot gevolg had. De jonge Tibetaan, geïdentificeerd als een 20-jarige student met de naam Ogyen, maakte deel uit van een menigte Tibetanen die zich hadden verzameld om te protesteren tegen de detentie van een andere jonge Tibetaan. Deze gedetineerde Tibetaan, genaamd Tarpa, had eerder die dag folders verspreid, waarin stond dat de zelfverbrandingsprotesten in Tibet oproepen waren voor vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama en dat de zelfverbrandingen zou aanhouden totdat de autoriteiten deze eisen zouden inwilligen. Tarpa plaatste zijn naam en een foto van zichzelf op de folders waarin stond dat de autoriteiten hem konden arresteren als ze dat wilden. Ogyen, de student die werd neergeschoten op 26 januari, was een klasgenoot van Tarpa en probeerde volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap zijn arrestatie te voorkomen 3).

Dzamthang is een van de meest afgelegen hoeken in de prefectuur Ngaba,en 600 kilometer van de provinciehoofdstad Chengdu. De reis van Barkham (Chinees: Ma’erkang), de hoofdstad van Ngaba provincie, naar Dzamthang provincie markeert de overgang tussen de Tibetaanse gebieden van Kham en Amdo.
Steve Marshall en Susette Cooke omschrijven het gebied op hun cd-rom “Tibet buiten de TAR” als volgt: “In het verleden lag Dzamthang op een belangrijke handels en communicatie route tussen Amdo en Kham. Door de eeuwen heen reisden tussen Pema in de Golog gebieden en Draggo en Kartse in Kham handelaren en karavanen, samen met veel pelgrims en religieuze leraren. Dzamthang, een ruig, rijk bebost berggebied doorsneden door de diepe waterscheiding van de bovengelegen Dadu, was afgelegen en uitzonderlijk toen de Chinezen Kham en Amdo in 1950 binnenvielen. Pas in 1958 werd het alsnog als provincie ingedeeld, een maatstaf voor hoe moeilijk het was voor de Chinese bezetters om te beslissen hoe ze om moesten gaan met zo’n een uitzonderlijk gebied.” (Sectie van “Tibet buiten de TAR,” hier gearchiveerd)4)

Dit rapport kan hier online in het Engels gelezen worden5).

Links:

1) Barma, provincie Dzamthang (Chinees: Rangtang), Ngaba (Chinees: Aba), Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan

2) Tibetaanse student en geweduwde moeder steken zichzelf in brand in Tibet
Lees hier meer.

3) Tibetan student killed, several injured, after police open fire in Ngaba; news of two more prayer vigils for New Year
Lees hier meer.

4) Tibet Outside the TAR: Dzamthang Dzong
Lees hier meer.

5) Two young Tibetan men die after self-immolation protest in Ngaba region
Lees hier meer.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer