26 August 2011

Troepen omsingelen klooster nadat Tibetaanse monnik zichzelf in brand stak en opriep voor terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet: monnik overleden

Een Tibetaanse monnik, de 29-jarige Tsewang Norbu, overleed op 15 augustus in Kardze, Sichuan, na zichzelf in brand gestoken te hebben onder de oproep voor meer vrijheid en de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet.

Tsewang Norbu, een monnik uit het Nyatso Klooster in Tawu, dronk benzine alvorens zichzelf in brand te steken en stierf kort daarna, volgens de Tibetaanse ballingen, die contact onderhouden met het gebied. Het is de derde zelfverbranding van een Tibetaanse monnik sinds 2009 en de tweede dit jaar. Op de zelfverbranding van de 20-jarige monnik Kirti Phuntsog op 16 maart, die tijdens zijn protest ook opriep voor de lange leven van de Dalai Lama, volgde een gewelddadig optreden in het Ngaba (Chinees: Aba) gebied van Sichuan.

In een uitzonderlijk snelle rapportage over een dergelijk incident, bevestigde de Chinese staatsmedia de dood van een boeddhistische monnik kort daarop, waarbij Xinhua vermeldde dat: “het onduidelijk was waarom hij had zichzelf in brand gestoken had”, en dat de lokale overheid een onderzoek had gestart . (Xinhua, 15 augustus). Vorige maand namen in hetzelfde gebied – Tawu (of Dawu, Chinees: Daofu) lift de Tibetaanse Autonome Prefectuur, in Kardze, Sichuan (het Tibetaanse gebied Kham) – honderden Tibetanen het risico om de verjaardag van de Dalai Lama te vieren.

Een hotel receptionist in de buurt van de plaats waar Tsewang Norbu de dood vond, vertelde aan AFP, dat de monnik folders had verspreid, en hij zei: “Ik zag een monnik op de grond liggen en verbranden, hij stierf vlak voor het gebouw van de provinciale overheid.” (AFP, augustus15).

Volgens een Tibetaan uit het gebied, die nu in ballingschap is, werd het lichaam van Tsewang Norbu na het incident terug vervoerd naar zijn klooster, en was het hele gebied hermetisch afgesloten. Er is vrees voor de veiligheid van de monniken van het klooster, die waarschijnlijk worden onderworpen aan intensieve controle en mogelijke gevangenisstraf door de autoriteiten.

Tsering Jampa, Executive Director van de International Campaign for Tibet in Europe, zei: “De pijnlijke dood van deze jonge monnik – de derde soortgelijke zelfverbranding in Tibet – onderstreept de mate van wanhoop en leed die de Tibetanen ondervinden onder het huidige hardhandige optreden. Het offer van Tsewang Norbu maakt deel uit van een patroon van een opmerkelijke uitdaging van de Chinese overheersing, waarvan wij in de afgelopen maanden in het Kardze gebied in Tibet getuige zijn geweest. Tibetanen in dit gebied staan bekend om hun sterk gevoel van nationale identiteit, en in de afgelopen twee maanden heeft een groot aantal Tibetanen, monniken, nonnen en leken, hun leven geriskeerd en aangetoond dat zij bereid zijn uiting te geven aan hun loyaliteit aan de Dalai Lama, en zich te verzetten tegen het optreden van de Chinese overheid.

De Chinese regering heeft gefaald in het opleggen van haar wil aan de Tibetanen en zal blijven falen totdat zij gehoor geeft aan hun rechtmatige grieven. Dit verschrikkelijke incident, als eerste gepubliceerd in de Chinese staatsmedia, onderstreept de dringende noodzaak voor de Chinese regering om de Dalai Lama op serieuze wijze te betrekken bij de vraag over de toekomst van Tibet, zodat andere Tibetanen, zoals Tsewang Norbu, die zo gefrustreerd zijn door het repressieve beleid in Tibet, kunnen hopen op een rechtvaardige oplossing.”

De zelfverbranding van de 20-jarige Kirti monnik Phuntsog op 16 maart werd gevolgd door hardhandige optreden door het leger in de Ngaba gebied; monniken werden weggevoerd uit het klooster en onderworpen aan wrede marteling, en twee lokale zestigjarige Tibetanen overleden na een poging om de monniken te beschermen tegen hun afvoeren door gewapende troepen. (lees meer). Een Kirti monnik, genaamd Tapey, werd neergeschoten door de politie toen hij zichzelf in brand stak op 27 februari 2009. Hij overleefde, maar zijn verblijfplaats is onbekend. (lees meer).

Tibetanen in Tawu vieren de verjaardag van de Dalai Lama; een nieuwe cyclus van protesten in Kardze
De zelfverbranding van Tsewang Norbu in Tawu volgt op een andere opmerkelijke betuiging van trouw aan de Dalai Lama, toen honderden Tibetanen op 6 juli de verjaardag van de Dalai Lama markeerden, ondanks het hardhandig optreden door beveiligingstroepen. Opmerkelijke foto’s uit de omgeving tonen pluimen van wierook rook die opstijgt van huizen op een heuvel als religieus offer op de verjaardag van de Dalai Lama. In een ander gebied van Kardze werden op 6 juli honderden politieagenten ingezet om soortgelijke vreedzame vieringen van de verjaardag op een heilige berg te voorkomen.

Sinds begin juni heeft een nieuwe golf van protesten en onenigheid plaatsgevonden in de provinciestad zelf en de omgeving van Kardze, al lang bekend om zijn sterke gevoel voor Tibetaanse identiteit en nationalisme.

Tibetanen in Kardze hebben ernstige onderddrukking en angst moeten verduren sinds de hardhandig aanpak die is opgelegd sinds maart 2008, toen protesten de hele regio opzweepte en sindsdien werd voortgezet. Een nieuwe golf van protesten in de afgelopen twee maanden resulteerde in de gevangenhouding van ten minste 30 Tibetanen, onder wie een aantal oudere monniken, nonnen en leken, bij ten minste 15 afzonderlijke vreedzame demonstraties. Tijdens de demonstraties werd opgeroepen voor vrijheid, de vrijlating van de plaatselijke en gerespecteerde religieuze leraren, en voor de terugkeer van de Dalai Lama naar huis. Als gevolg hiervan, en rondom de verjaardag van de Dalai Lama, werd de afsluiting van het gebied aanzienlijk geïntensiveerd.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer