Troepen omsingelen klooster nadat Tibetaanse monnik zichzelf in brand stak en opriep voor terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet: monnik overleden
Tsewang Norbu, een monnik uit het Nyatso Klooster in Tawu, dronk benzine alvorens zichzelf in brand te steken en stierf kort daarna, volgens de Tibetaanse ballingen, die contact onderhouden met het gebied. Het is de derde zelfverbranding van een Tibetaanse monnik sinds 2009 en de tweede dit jaar. Op de zelfverbranding van de 20-jarige monnik Kirti Phuntsog op 16 maart, die tijdens zijn protest ook opriep voor de lange leven van de Dalai Lama, volgde een gewelddadig optreden in het Ngaba (Chinees: Aba) gebied van Sichuan.
Een hotel receptionist in de buurt van de plaats waar Tsewang Norbu de dood vond, vertelde aan AFP, dat de monnik folders had verspreid, en hij zei: “Ik zag een monnik op de grond liggen en verbranden, hij stierf vlak voor het gebouw van de provinciale overheid.” (AFP, augustus15).
Volgens een Tibetaan uit het gebied, die nu in ballingschap is, werd het lichaam van Tsewang Norbu na het incident terug vervoerd naar zijn klooster, en was het hele gebied hermetisch afgesloten. Er is vrees voor de veiligheid van de monniken van het klooster, die waarschijnlijk worden onderworpen aan intensieve controle en mogelijke gevangenisstraf door de autoriteiten.
Tsering Jampa, Executive Director van de International Campaign for Tibet in Europe, zei: “De pijnlijke dood van deze jonge monnik – de derde soortgelijke zelfverbranding in Tibet – onderstreept de mate van wanhoop en leed die de Tibetanen ondervinden onder het huidige hardhandige optreden. Het offer van Tsewang Norbu maakt deel uit van een patroon van een opmerkelijke uitdaging van de Chinese overheersing, waarvan wij in de afgelopen maanden in het Kardze gebied in Tibet getuige zijn geweest. Tibetanen in dit gebied staan bekend om hun sterk gevoel van nationale identiteit, en in de afgelopen twee maanden heeft een groot aantal Tibetanen, monniken, nonnen en leken, hun leven geriskeerd en aangetoond dat zij bereid zijn uiting te geven aan hun loyaliteit aan de Dalai Lama, en zich te verzetten tegen het optreden van de Chinese overheid.
De Chinese regering heeft gefaald in het opleggen van haar wil aan de Tibetanen en zal blijven falen totdat zij gehoor geeft aan hun rechtmatige grieven. Dit verschrikkelijke incident, als eerste gepubliceerd in de Chinese staatsmedia, onderstreept de dringende noodzaak voor de Chinese regering om de Dalai Lama op serieuze wijze te betrekken bij de vraag over de toekomst van Tibet, zodat andere Tibetanen, zoals Tsewang Norbu, die zo gefrustreerd zijn door het repressieve beleid in Tibet, kunnen hopen op een rechtvaardige oplossing.”
Tibetanen in Kardze hebben ernstige onderddrukking en angst moeten verduren sinds de hardhandig aanpak die is opgelegd sinds maart 2008, toen protesten de hele regio opzweepte en sindsdien werd voortgezet. Een nieuwe golf van protesten in de afgelopen twee maanden resulteerde in de gevangenhouding van ten minste 30 Tibetanen, onder wie een aantal oudere monniken, nonnen en leken, bij ten minste 15 afzonderlijke vreedzame demonstraties. Tijdens de demonstraties werd opgeroepen voor vrijheid, de vrijlating van de plaatselijke en gerespecteerde religieuze leraren, en voor de terugkeer van de Dalai Lama naar huis. Als gevolg hiervan, en rondom de verjaardag van de Dalai Lama, werd de afsluiting van het gebied aanzienlijk geïntensiveerd.