15 August 2011

Tientallen Tibetanen gevangen gezet in nieuwe golf van protesten in Kardze

Tientallen Tibetanen gevangen gezet in Kardze in nieuwe golf van protesten tijdens de meest heilige maand van de Tibetaanse kalender

Tientallen Tibetanen zijn gevangen gezet bij een nieuwe golf van protesten in Kardze (Chinees: Ganzi) in oost Tibet ondanks de harde onderdrukking die al in de regio plaatsvindt. Minstens 30 Tibetanen, onder wie enkele oudere monniken, nonnen en leken, zijn vastgehouden bij 15 afzonderlijke vreedzame demonstraties, die riepen om vrijheid, de vrijlating van lokale en gerespecteerde religieuze onderwijzers, en voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. De incidenten – die Tibetanen uitvoeren wetende dat gewelddadige vergelding en gevangenschap een zekerheid zijn bij vasthouding – laten zien hoe krachtig de vastberadenheid is van Tibetanen om zichzelf uit te drukken en hun culturele en religieuze identiteit te beschermen, ondanks de gevaren die ze daarbij lopen. Het laatste protest vond plaats op 26 juni door twee tienermeisjes in de stad Kardze. Zij werden beiden onmiddellijk vastgehouden. De vader van een van de meisjes en broer van de ander zitten vast in de gevangenis wegens deelname aan de protesten in 2008 in de regio, volgens de Voice of Tibet in Oslo.

De protesten vonden plaats tijdens de meest heilige maand van de Tibetaanse kalender en vielen samen met Saga Dawa, een belangrijk religieus festivals die in Tibet worden gevierd. Op Saga Dawa valt de viering van de verjaardag, dood en verlichting van de Boeddha op dezelfde dag. Tibetanen geloven dat tijdens deze periode alle goede daden en gebeden worden vermenigvuldigd.

Hieronder volgt een overzicht van de protesten in Kardze de afgelopen maand:

6 juni, 2011: Twee monniken van het Kardze klooster zetten een protest op bij de voornaamste straat in Kardze stad. Zij hielden een groot spandoek op en riepen leuzen waarbij werd opgeroepen voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en voor mensenrechten in Tibet. De monniken, Jrimey en Tsewang Tashi, werden vastgehouden door de Gewapende Volkspolitie en werden vervolgens meegenomen naar een onbekende locatie. Hun verblijfplaats is tot op heden onbekend.

7 juni, 2011: Woeser Phuntsog, 31, een monnik van Beri klooster in de Kardze regio, zette een solo protest op aan de hoofdstraat van Kardze stad. Hierbij riep hij leuzen zoals“Lang Leve Zijne Heiligheid de Dalai Lama”. Ook gooide hij folders en strooibiljetten in de lucht. Hij werd vastgehouden door de Gewapende Volkspolitie en volgens bronnen van ICT, werd hij meegenomen naar een detentie-centrum in de stad.

10 juni, 2011: Gonyang, 30, een monnik van Tsetsang klooster die momenteel studeert aan het Kardze klooster, zette een solo protest op aan de hoofdstraat van Kardze stad. Hij riep daarbij op voor de vrijlating van alle politieke gevangenen in Tibet, en refereerde volgens rapportages specifiek naar de gevangen gezette lama Phurbu Rinpoche (ook bekend als Pang Ri Rinpoche). De invloedrijke senior monnik Phurbu Rinpoche, abt van Pang Ri nonnenklooster in Kardze, Kham, werd veroordeeld tot acht en een half jaar gevangenisstraf (link) in december 2009, vlak nadat ongeveer 80 nonnen uit Pang Ri een vreedzaam protest hielden op 14 mei 2008.

Gonyang werd vastgehouden door politie en zijn verblijfplaats is onbekend. Volgens het Tibetan Center for Human Rights and Democracy werd de broer van Gongyang, Loyang, 23, vastgehouden in mei 2008 tijdens een soortgelijke golf van protesten in de nasleep van het buitensporig harde optreden van de Chinese autoriteiten na protesten die Tibet opzweepten in maart 2008. Hij diende een straf uit van drie jaar.

In de vroege avond zetten twee nonnen van het Lamdrak Nonnenklooster in Kardze regio genaamd Shampa Lhatso, 25, en Ringa, 20, een protest op waarin zij leuzen riepen voor een lang leven van de Dalai Lama, protesteerden tegen het gebrek aan religieuze vrijheid in Tibet, en folders in de lucht gooiden. Bronnen meldden dat de politie de twee nonnen ter plaatse in elkaar sloegen voordat ze hen in een voertuig inlaadden. Hun huidige verblijfplaats en welzijn zijn niet bekend.

11 juni, 2011: De Deputy Discipline Master van Beri Klooster in Kardze regio, genaamd Pema Tsering, zette een solo protest op in Kardze, waarbij hij leuzen riep voor Tibetaanse onafhankelijkheid en opriep voor de terugkeer van de Dalai Lama, voordat hij werd vastgehouden door gewapende politie.
Eveneens op 11 juni, zette een monnik genaamd Rinchen van Khangmar Klooster in de Kardze regio een solo protest op aan de hoofdstraat in Kardze stad, waarbij hij opriep voor de terugkeer van de Dalai Lama en voor Tibetaanse onafhankelijkheid. De politie arriveerde onmiddellijk en voerde hem weg naar een onbekende bestemming.

12 juni, 2011: Drie nonnen, genaamd Yeshe Lhatso, 27, Choeyang, 22, en Penpa Lhamo, 22, van het Nyinmo Nonnenklooster in Kardze departement, zetten een protest op aan de hoofdstraat in Kardze stad. Bronnen meldden dat de drie vrouwen ongeveer een half uur lang leuzen riepen voordat zij werden vastgehouden door de Gewapende Volkspolitie. Nonnen leidden veel van de protesten die Tibet opzweepten sinds 10 maart 2008.

Een ongeïdentificeerde monnik zette eveneens een eenmansprotest op in Kardze, waarbij hij naar verluidt leuzen riep die opriepen tot Tibetaanse onafhankelijkheid. Bronnen van ICT zeiden dat hij ter plaatse ernstig in elkaar werd geslagen door de politie voordat hij werd weggereden in een politie voertuig. Zijn huidige staat en verblijfplaats zijn niet bekend.

Een andere demonstrante, een vrouwelijke leek genaamd Tenzin Lhatso, protesteerde op dezelfde dagen in Kardze stad, waarbij zij opriep voor terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Zij werd vervolgens geslagen door de politie en weggereden naar een onbekende locatie. Volgens bronnen van ICT, werd Tenzin Lhatso geboren in 1984 en haar ouders heten Duldrel en Wangmo.

13 juni, 2011:
Twee nonnen, genaamd Namgyal Lhamo en Tashi Choedun, zetten een protest op aan de hoofdstraat van Kardze stad waarbij zij leuzen riepen tegen de Chinese overheersing van Tibet. Volgens berichten arriveerde de politie direct ter plaatse en sloeg de twee ernstig in elkaar voordat zij werden weggevoerd naar een onbekende locatie.

15 juni, 2011: Rond 7 uur ’s ochtends, zette een monnik van Tragye klooster genaamd Ngawang Lobsang, 27, een protest op aan de hoofdstraat van Kardze stad door leuzen te roepen waarin werd opgeroepen voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet. Ook gooide hij brochures in de lucht. Hij werd volgens berichten hard in elkaar geslagen en werd meegenomen naar een onbekende locatie.

Volgens getuigen zetten zes ongeïdentificeerde monniken en nonnen een soortgelijk protest op dezelfde plaats ongeveer anderhalf uur nadat Ngawang Lobsang werd vastgehouden. Een truck van de Gewapende Volkspolitie arriveerde op de locatie en de demonstranten werden geslagen en in de truck geladen.

Later diezelfde dag, drie nonnen van Gyematag Nonnenklooster in Kardze departement, genaamd Shampa Choedon, Shi Lhamo en Yangchen, zetten een protest op aan de hoofdstraat van Kandze stad, waarbij zij diverse leuzen riepen voor de terugkeer van de Dalai Lama en voor religieuze vrijheden. Volgens berichten werden alle drie geslagen door politie en weggereden naar een onbekende locatie.

18 juni, 2011: Volgens de Tibetan Center for Human Rights and Democracy, zetten drie nonnen van het Nyagae Nonnenklooster in Kardze department, genaamd Lobsang Yangtso, Lobsang Khando en Thinley Dolma, een protest op bij de markt van Kardze stad, waarin zij leuzen scandeerden voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en voor religieuze vrijheid. Alle drie werden direct vastgehouden door de politie en hun huidige verblijfplaats is onbekend.

19 juni, 2011: Volgens de Tibetan Center for Human Rights and Democracy, zijn twee ongeïdentificeerde oudere vrouw zette een protest op bij de markt van Kardze.

26 juni, 2011: Volgens het radiostation Voice of Tibet in Oslo, zetten twee jonge Tibetaanse vrouwen genaamd Dheyang, 18 en Bomo, 17, een protest op op 26 juli in Kardze stad. Hierbij gooiden zij folders in de lucht en riepen zij diverse leuzen zoals “Tibet is onafhankelijk”, “Lang leve de Dalai Lama” en “Geef de Dalai Lama toestemming om terug te keren naar Tibet”. Beiden werden vastgehouden door de Gewapende Volkspolitie. Volgens Voice of Tibet, was de vader van Bomo, Taghy, veroordeeld tot zes jaar gevangenis voor zijn deelname in de protesten van 2008. Hij zit zijn straf uit in de Muanyang gevangenis in Chengdu. De broer van Taghu, genaamd Khadro, werd veroordeeld tot zeven jaar gevangenis, en is nu gehandicapt als gevolg van aanhoudende afranselingen en martelingen in de gevangenis.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer