19 maart 2016

Tibetanen wereldwijd gaan naar de stembus om hun nieuwe Premier en Parlement te kiezen

AMSTERDAM – Morgen 20 maart kiezen de Tibetanen in ballingschap hun nieuwe politieke leider Sikyong (premier) en een nieuw parlement. Als laatste fase in de transitie naar volledige democratie trok vijf jaar geleden de Dalai Lama zich terug als actieve politieke leider. Ook in Nederland gaan Tibetanen naar de stembus en kiezen twee parlementsleden, die de Tibetanen in Europa vertegenwoordigen.

De kandidaten, die de meeste kans maken voor het premierschap, zijn Lobsang Sangay, de huidige Sikyong, en Penpa Tsering, de voorzitter van het Tibetaanse parlement in ballingschap. 

International Campaign for Tibet (ICT) ondersteunt de Tibetan Election Observation Mission (TEOM) bestaande uit parlementariërs uit verschillende landen, die in India de verkiezingen zullen waarnemen. De TEOM is actief in Dharamsala, waar de Tibetaanse regering zetelt, en in andere stemlocaties, waar grote Tibetaanse gemeenschappen wonen. In Nederland zal het kantoor van ICT voor de gelegenheid dienst doen als stembureau. 

Tsering Jampa, directeur ICT: “De Tibetaanse verkiezingen in ballingschap zijn uniek en het is een bijzondere prestatie dat een vluchtelingengemeenschap een dergelijk democratiseringsproces heeft kunnen uitvoeren. Helaas hebben Tibetanen in Tibet zelf door de Chinese overheersing geen enkele mogelijkheid om hun regeringsleiders te kiezen.” 

De TEOM, geleid door ICT’s president Matteo Mecacci, zal na afloop aanbevelingen uitbrengen aan de internationale gemeenschap en de Tibetanen.


Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer