15 November 2013

Tibetanen verzamelen zich bij klooster in Golok na zelfverbranding van jonge monnik

UPDATE: 12 november 2013 Tibetaanse monniken en leken zijn na de zelfverbranding van de 20-jarige monnik Tsering Gyal op 11 november samengestroomd bij een klooster in Golok (Chinees: Guoluo). Men hoorde Tsering Gyal  terwijl hij in vlammen de straat afrende de naam van de Dalai Lama roepen.


Tsering Gyal in an undated photo.

Tsering Gyal stak zichzelf in brand  in de provincie Pema (Chinees: Baima) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Golok, in Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo). Nadat de politie de vlammen had gedoofd, werd hij naar een ziekenhuis in de buurt vervoerd. Afgaand op sommige Tibetaanse bronnen, wordt aangenomen dat hij is overleden.

De beveiliging in het gebied is aangescherpt, nu monniken uit verschillende kloosters in de stad zijn samengekomen om te bidden.

Een van de Tibetaanse bronnen zei dat toen hij onder weg was naar het ziekenhuis, Tsering Gyal zei dat zijn zelfverbranding voor de eenheid van Tibetanen binnen en buiten Tibet is. Hij zei dat hij hoopte Tibetanen zij aan zij zullen staan en zowel problemen als geluk zullen dragen. Hij zei ook dat hij hoopte, dat Tibetanen en hun taal en culturele identiteit zouden beschermen en bewaren, en zei dat dit zijn laatste verwachtingen en hoop waren.”

Een ooggetuige vertelde een Tibetaan in ballingschap: “De man stak zichzelf vlakbij een standbeeld in het midden van de provinciestad in brand en rende naar een overheidsgebouw. De man viel na 10 tot 12 meter op de grond. Het was heel duidelijk dat hij ‘Zijne Heiligheid de Dalai Lama’ meer dan 10 keer schreeuwde.”

Tibetanen hebben zich na de zelfverbranding van een 20-jarige monnik eerder die dag (11 november) bij een klooster in Golok (Chinees: Guoluo) verzameld, aldus Tibetaanse bronnen in ballingschap.

De monnik, door verschillende bronnen uit het gebied aangeduid als Tsering Gyal, zo zeggen Tibetanen in ballingschap, stak zich in brand in de provincie Pema (Chinees: Baima) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Golok, in Qinghai (het Tibetaanse gebied Amdo). Hij werd naar een ziekenhuis in de buurt vervoerd, nadat de politie het vuur gedoofd had en het is op dit moment niet bekend of hij nog leeft.

Tsering Gyal was een monnik uit het Akyong klooster, welke de Jonang traditie van het Tibetaans boeddhisme volgt, aldus dezelfde bronnen, waaronder een Tibetaan die sprak met een ooggetuige.

De zelfverbranding vond plaats terwijl de beveiliging in Peking werd opgeschroefd voor een belangrijke Partij vergadering, de derde voltallige partij vergadering wordt gehouden van 9 tot 12 november.

Een andere Tibetaanse bron vertelde aan Radio Free Asia: “[Tsering Gyal] deed het voor de vrijheid van de zes miljoen Tibetanen en de noodzaak te benadrukken om Zijne Heiligheid de Dalai Lama opnieuw op zijn gouden troon te herinstalleren. Hij riep de Tibetanen op om nu op te staan.” (RFA, Jonge Tibetaanse Monnik Stelt zichzelf in brand uit protest tegen Chinese overheersing).

Aangrijpende beelden doken op van Tibetanen die zich in de straat verzamelden, terwijl een Tibetaan op de weg liggend door vlammen wordt verzwolgen.

De zelfverbranding van Tsering Gyal’s volgt na de dood van een Tibetaanse vader van twee kinderen, die zichzelf in brand stak en overleed op 28 september in het dorp Gomang, provincie Ngaba (Chinees: Aba). Voordat Shichung stierf, had hij een boterlamp voor een afbeelding van de Dalai Lama aangestoken. De jonge monnik Tsering Gyal is de 123ste Tibetaan, die zichzelf sinds februari 2009 in brand stak. (ICT, Zelfverbrandingen door Tibetanen).

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer