3 June 2016

Tibetanen in Amchok protesteren tegen mijnbouw op heilige berg Gong-ngon Lari


mining protest


Tibetanen houden een spandoek omhoog met de tekst “Voorkom mijnbouw op Amchok Gong-ngon Lari.”


Foto’s en video’s zijn afgelopen dinsdag (31 mei) ??uit Tibet opgedoken, waarin de lokale bevolking moedig ingaat tegen een mijnbouw project op een heilige berg in Amchok, Oost-Tibet. De mijn ligt in dezelfde plaats waar eerder twee zelfverbrandingen door Tibetanen hebben plaatsgevonden.

De

op YouTube geposte


beelden tonen hoe locale Tibetanen zich verzetten tegen de gewapende politie, terwijl op de achtergrond spandoeken te zien zijn, waarin een beroep gedaan wordt op de autoriteiten om verdere mijnbouw tegen te gaan. In de video is een Tibetaan te horen, die verwijzingen maakt naar toespraken van de Chinese Communistische Partij leider Xi Jinping, waarin hij zijn steun uitspreekt voor ecologische en milieubescherming.


Een Tibetaanse bron uit het gebied in de provincie Sangchu (Chinees: Xiahe) in de Tibetaanse autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan) in de provincie Gansu (in het Tibetaanse gebied Amdo), vertelde Tibetanen in ballingschap: “de protesten van vandaag zijn een indicatie voor de mate van wanhoop in het gebied, waarbij de zorgen van Tibetanen over de exploitatie van hun land en de vernietiging van het milieu gedurende al meer dan twintig jaar worden

genegeerd

. Dit specifieke mijnbouw project heeft niet alleen grote schade aan het milieu berokkend, maar is ook respectloos naar het religieuze geloof en de tradities van het Tibetaanse volk, en hun bezorgdheid over deze heilige berg.”


In november 2012, in precies dezelfde week, staken twee Tibetanen zichzelf in brand en overleden in de buurt van de ingang van de goudmijn bij het dorp Amchok aan de voet van Gong-ngon Lari berg. Tsering Dhondup, 35 jaar oud, stak zichzelf op 20 november 2012 in brand en Kunchok Tsering, 18 jaar oud, stak zichzelf zes dagen later, op 26 november, ??in brand.


Volgens het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie wilde Tsering “aandacht vragen voor de ontberingen en het beproevingen van de locale Tibetanen, die ernstig te lijden hebben van de mijnbouwactiviteiten.” Locale bronnen vertelden TCHRD dat Tsering een “zachtaardig karakter” had en toegewijd was aan de vrijheid voor Tibet en milieuvraagstukken.


Tibetaanse demonstranten discussiëren met politie bij Gong-ngon Lari.


Naar aanleiding van de verspreiding van de beelden van de protest van vandaag, is er bezorgdheid over een mogelijke reactie van de gewapende politie. Protesten tegen mijnbouw en bescherming van Tibet’s fragiele, op grote hoogte gelegen milieu vinden steeds vaker plaats en zijn gevaarlijk, omdat de Chinese autoriteiten de grootschalige mijnbouw in koper, goud, zilver, chroom en lithium steeds verder opvoeren. Tibetanen, die zelfs in de meest gematigde termen hun bezorgdheid uiten over de gevolgen van giftig afval, ontbossing, en de risico’s grootschalige erosie worden gevangen gezet, gemarteld of gedood.


mining protest


Tibetaanse demonstranten en de Chinese politie bij Gong-ngon Lari.


mining protest


Tibetaanse demonstranten en mijnbouw vrachtwagens  bij Gong-ngon Lari.


mining protest


Tibetaanse demonstranten staan ??naast een enorm afgegraven mijnbouwproject bij de heilige berg Gong-Ngon Lari.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer