12 maart 2014

Tibetanen herdenken wereldwijd volksopstand

AMSTERDAM-  Net als ieder jaar op 10 maart kwamen afgelopen maandag meer dan 250 Tibetanen en Tibet sympathisanten op de Dam in Amsterdam bijeen om de 55ste herdenkingsdag van de door China bloedig onderdrukte Tibetaanse volksopstand te markeren. In een vreedzame tocht liepen de demonstranten door het centrum onder het reciteren van gebeden, hetgeen op deze stralende en warme dag een extra dimensie gaf aan de oproep voor mensenrechten in het door China hermetisch afgesloten Himalaya land.


Vredesoptocht door het centrum van Amsterdam

Traditie getrouw werd de 10 maart verklaring uit Dharamsala voorgelezen van de democratisch gekozen premier van de Tibetaanse regering in ballingschap. Tijdens een 2 minuten durende stilte werden de talloze Tibetanen herdacht, die het leven hebben verloren onder het uitzonderlijk repressieve Chinese beleid in Tibet. De afgelopen jaren hebben meer dan 127 Tibetanen zichzelf in brand gestoken als verzet tegen deze nietsontziende systematische Chinese onderdrukking.


Nicole Sprokel, Press Officer, Amnesty International

Nicole Sprokel, woordvoerster van Amnesty International, riep tijdens haar toespraak de Chinese autoriteiten op om de onderliggende oorzaken van de protesten in Tibet aan te pakken, ??Tibetanen de autonomie te verlenen, waar ze recht op hebben, en te stoppen met het vervolgen van Tibetanen voor het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting, godsdienst en levensovertuiging.

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet, wees op de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om de gerechtvaardigde en geweldloze aspiraties van het Tibetaanse volk te steunen. Het is de verantwoordelijkheid van een ieder die vrijheid belangrijk vindt, op te komen voor het Tibetaanse volk, wier stem systematisch door de Chinese bezetters gesmoord wordt.

De herdenking werd georganiseerd door de Tibetaanse gemeenschap, de Tibet Support Groep Nederland, en International Campaign for Tibet.

Voor een foto impressie van deze herdenking, klik hier.

Media aandacht:

NOS website

NTR Radio 5 ‘Dichtbij Nederland’

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer