11 December 2012

Tibetanen herdenken 94 zelfverbrandingen

Persbericht voor 10 december 2012 – International Campaign for Tibet

Meer dan tweehonderd Tibetanen en Tibet supporters kwamen op 10 december bijeen op de Dam in Amsterdam om de zelfverbrandingen in Tibet te herdenken. Uit solidariteit met het Tibetaanse volk werden op de Dag van de Mensenrechten honderden kaarsen aangestoken en gebeden opgezegd. Met de wake willen de deelnemende Tibetgroepen aandacht vragen voor de toenemende Chinese repressie in Tibet.

De maand november telde een recordaantal van 27 zelfverbrandingen in Oost-Tibet. In totaal hebben er 94 zelfverbrandingen plaatsgevonden in Tibet sinds 2009. Tsering Jampa, directeur van International Campaign for Tibet Europe:  ‘Wij roepen de internationale gemeenschap op om de Chinese regering in te laten zien dat hun beleid in Tibet heeft gefaald. Met onmiddellijke ingang moet de vicieuze cirkel van geweld en repressie in Tibet worden beëindigd, zodat Tibetanen niet langer gedwongen worden tot het nemen van zulke drastische maatregelen.’

Volgens het rapport: ‘Storm in the Grasslands’ van International Campaign for Tibet is er een directe relatie te leggen tussen de geïntensiveerde anti-Dalai Lama campagne van de Chinese autoriteiten in Oost-Tibet en de zelfverbrandingen die in deze regio plaatsvinden. Vrijwel alle Tibetanen die zichzelf in brand hebben gestoken hebben vooraf bericht over hun wens voor de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en meer vrijheden voor het Tibetaanse volk.

In Oost-Tibet is de facto de staat van beleg van kracht. Kloosters zijn omsingeld door veiligheidstroepen, wegen naar de kloosters geblokkeerd en telefoon en internetlijnen afgesloten. Onderzoekers en journalisten worden door de Chinese regering niet toegelaten.

Bekijk hier foto’s van de 10 december bijeenkomst in Amsterdam.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer