18 December 2019

Tibetanen gearresteerd voor communicatien via WeChat voorafgaande aan de viering uitreiking Nobelvredesprijs aan Dalai Lama

Een Tibetaanse ‘thangka’-kunstenaar en twee andere Tibetanen zijn vastgehouden in Oost-Tibet, mogelijk vanwege strengere beveiliging en bewaking van het sociale mediaplatform WeChat rond de 30e verjaardag van de uitreiking van de  Nobelvredesprijs aan de Dalai Lama.

Volgens informatie die de Internationale Campaign for Tibet uit Tibetaanse bronnen in ballingschap heeft ontvangen, vonden de aanhoudingen plaats enkele dagen voor de verjaardag op 10 december. De drie Tibetanen lijken te zijn vastgehouden in reactie op hun communicatie met vrienden en familie buiten Tibet via WeChat, waarvan de surveillance heeft geleid tot een aantal arrestaties in Tibet.

De drie Tibetanen zijn Tsegan, midden dertig; Lubum Dorjee, die vanaf zijn geboorte doof is geweest en een thangka schilder is  – een vorm van traditionele Tibetaanse schilderkunst –  en een derde persoon wiens naam niet bekend is.

Ze werden vastgehouden in het dorp Ri’ngon (Chinees: Ren’ai) in de gemeente Gangya (Ch: Ganjia) in de provincie Sangchu (Ch: Xiahe), Kanlho (Ch: Gannan) Tibetaanse autonome prefectuur in de provincie Gansu. Hun huidige verblijfplaats is onbekend en er is angst voor hun veiligheid en welzijn.

Gewoon gedrag strafbaar stellen

Een circulaire uitgegeven door Chinese overheidsdiensten in Kanlho waarschuwde dat cyberbeperkingen zouden gelden vanaf 1 maart van dit jaar, de verjaardagsmaand van de Tibetaanse opstand van 1959 en protesten in heel Tibet in 2008.

De waarschuwing luidt: “Maart is een ongebruikelijke maand van speciale beveiligingsproblemen en er zullen extra inspanningen worden geleverd voor het bewaken en beheren van WeChat-groepen … Als leden van de WeChat-groep illegale informatie tegen de wetten publiceren, wordt hij of zij veroordeeld tot [ tussen] één en acht jaar gevangenisstraf, en hetzelfde zal de WeChat-groepsorganisator worden aangedaan. ”

De circulaire waarschuwt ook dat Tibetanen ‘geen geruchten moeten verspreiden of in geruchten moeten geloven’, en dat degenen die dat doen ‘verantwoordelijk zijn voor de gevolgen’. Zulke ondoorzichtige taal kan door de Chinese autoriteiten worden gebruikt om bijna elke ‘misdaad’ te definiëren uitdrukking van Tibetaanse culturele of religieuze identiteit, verwijzing naar de Dalai Lama of zijn leer, of milde mening.

Steeds gevaarlijker voor Tibetanen

WeChat wordt geëxploiteerd door het Chinese bedrijf Tencent en is het dominante sociale netwerkplatform geworden in China en in het door China bezette Tibet. Tibetanen buiten Tibet of iemand met familie of relaties in Tibet hebben de neiging om de berichten-app te downloaden om in contact te blijven, omdat andere wereldwijde sociale media-applicaties verboden zijn in Tibetaanse gebieden.

Maar WeChat, die voortdurend zijn technologie bijwerkt om inhoud van zijn gebruikers te controleren en te censureren, is voor Tibetanen steeds gevaarlijker om te gebruiken.

Eerder dit jaar rond de verjaardag van de Tibetaanse Nationale Opstand in maart, lanceerden de autoriteiten in Sangchu een hardhandig optreden tegen communicatie via WeChat, waarin werd gesteld dat het plaatsen van “alle informatie die schadelijk is voor de [Chinese Communistische] Partij, regering en samenleving” op WeChat zou worden beschouwd als “een criminele daad.”

Volgens bronnen van ICT zijn andere Tibetanen in het gebied gearresteerd vanwege hun gebruik van WeChat, hoewel volledige details niet bekend zijn vanwege de inspanningen van China om te voorkomen dat informatie de buitenwereld bereikt.

Gearresteerd voor WeChat-berichten

In augustus werd een Tibetaan met de naam Rinso uit de regio Amdo gedurende 10 dagen in hechtenis gehouden na het delen van een foto van de Dalai Lama via WeChat, volgens Radio Free Asia (RFA).

Chinese autoriteiten in Tibet bieden contante prijzen van maar liefst 300.000 yuan (US $ 42.582) aan voor informatie die leidt tot de arrestaties van gebruikers van sociale media die ontrouw worden geacht aan China, volgens RFA.

Op 19 september werd een Tibetaanse monnik genaamd Sonam Palden, 22, uit het Kirti-klooster in Amdo blijkbaar vastgehouden in verband met zijn WeChat-berichten over de Tibetaanse taal en het Chinese beleid, volgens een Kirti monnik in ballingschap, Kanyag Tsering. De afgelopen jaren heeft de Chinese overheid het gebruik van de Tibetaanse taal in scholen, rechtszalen en andere ruimtes in Tibet steeds meer beperkt.

In 2014 werd een Tibetaanse monnik gearresteerd omdat hij teachings van de Dalai Lama op WeChat zou hebben gedeeld. Lobsang Choejor van het Drongsar-klooster in Chamdo (Ch: Changdu) werd op 4 maart van dat jaar gearresteerd nadat hij werd beschuldigd van het gebruik van zijn telefoon om via WeChat informatie naar “externe contacten” te sturen en volgens de Dalai Lama leringen en lezingen te verspreiden. Gratis Azië.

Volgens onderzoeker Tenzin Dalha van het Tibet Policy Institute, gevestigd in Dharamsala, India, werd een Tibetaanse vrouw uit de Tibetaanse hoofdstad Lhasa “door overheidsfunctionarissen ingeschakeld voor ernstig verhoor en waarschuwde ze voor het creëren van toekomstige chatgroepen voor klasgenoten” nadat ze had gecreëerd een chatgroep voor onschadelijk, niet-politiek gesprek.

Volgens het instituut is de vrouw uiteindelijk gestopt met WeChat.

Share this
7 October 2024

Een terugblik op de Ganden film screenings

27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel