28 August 2011

Tibetanen en Tibet-sympathisanten waren in Den Haag bijeen voor de 49ste herdenking van de volksopstand in Lhasa

14 maart 2008

De Tibetaanse gemeenschap in Nederland, de Tibet Support groep Nederland en International Campaign for Tibet Europe organiseerden een protest ter gelegenheid van de 59ste herdenking van de Tibetaanse volksopstand in 1959.

Ongeveer 150 Tibetanen en sympathisanten liepen in Den Haag in een stille mars van het Nederlandse Parlement naar de Chinese Ambassade, waar een memorandum werd voorgelegd.

De opstand in Lhasa werd in 1959 hard neergeslagen. Dit had tienduizenden Tibetaanse doden tot gevolg en de Dalai Lama werd gedwongen uit Tibet te vluchten. Hij nam zijn toevlucht tot buurland India, waar hij sindsdien leeft.

Tijdens de manifestatie afgelopen maandag las Tsering Tsomo, de secretaris van de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland, de verklaring voor die Zijne Heiligheid de Dalai Lama in Dharamsala, India, eerder die dag had uitgesproken. Na het ‘Gebed van de Waarheid’ en het Tibetaanse volksklied, overhandigden de organisatoren, begeleid door politie, het memorandum aan de Chinese Ambassade. In dit memorandum wordt China opgeroepen om te stoppen met de schendingen van de mensenrechten, de Tibetaanse cultuur en religie te respecteren en serieus deel te nemen aan de huidige dialoog met de afgezanten van de Dalai Lama.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer