8 March 2023

Tibetanen en Oeigoeren: geen slachtoffers maar partners voor Europa

Op 7 maart 2023 organiseerde ICT Europe een receptie getiteld “Resistance & Civil Disobedience: Lessons from the Tibetan Uprising” in Den Haag om de Dag van de Tibetaanse Opstand en de relevantie voor het moderne verzet in de wereld te bespreken. Hoofdspreker was hoogleraar Tsering Topgyal van de Universiteit van Birmingham in het Verenigd Koninkrijk. Dr. Tsering Topgyal is een docent internationale betrekkingen en doceerde vakken in internationale betrekkingen en Chinees buitenlands en veiligheidsbeleid aan verschillende instellingen, waaronder de London School of Economics, School of Oriental and African Studies, University of Westminster en de University of California San Diego.

 

Met activisten van andere NGO’s en enkele leden van ambassades in Den Haag bespraken we het belang van vreedzaam verzet. Tibet heeft zich 64 jaar lang verzet tegen de Chinese bezetting en omarmt de waarden van Zijne Heiligheid de Dalai Lama. Omdat de onderdrukking zich blijft ontwikkelen, is het van cruciaal belang dat het verzet zich aanpast. Wij hebben van gedachten gewisseld met Alerk Ablikim over de ervaring van de Oeigoeren met vreedzaam verzet.

 

Een waardevolle les van onze receptie was de nood van de Europese landen om te luisteren naar wat Tibetanen te zeggen hebben over de uitdagingen die Rusland en China vormen voor de Europese democratieën. Te lang werden Tibetanen en ook Oeigoeren alleen behandeld als activisten, zonder enige relevantie voor Nederland of Europa. We zien nu dat Europese landen bewust worden van de gevaren van koloniale en imperiale landen als Rusland en China sinds de inval in Oekraïne op 24 februari 2022. De Tibetaanse ervaring is belangrijker en relevanter dan ooit tevoren. Onze directeur Wangpo Tethong zag dat de Oekraïners de Tibetaanse strijd verwelkomen toen hij onlangs Kiev bezocht. Hier is een video van zijn ervaring daar:

Share this
24 April 2024

Jetsun Pema ontvangt Pearl S. Buck Award

Jetsun Pema, het jongere zus van de Tibetaanse spirituele leider de Dalai Lama, heeft de prestigieuze Pearl S. Buck Award ...

18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...