6 mei 2021

Tibetaanse vader die zich verzette tegen Chinese "heropvoeding" is in 2019 overleden

Norsang, een Tibetaanse vader van ongeveer 36 jaar oud, overleed in 2019 door afranselingen en martelingen in Chinese politiehechtenis.

De Chinese autoriteiten hielden Norsang vast vanaf september 2019, dit was enkele dagen voor de 70e verjaardag van het regime van de Chinese Communistische Partij (CCP). Hij werd vastgehouden samen met andere Tibetanen uit het dorp Tsalhi in Shag Rongpo. Zij werden allen onderworpen aan de massale politieke heropvoedingscampagne, uitgevoerd door de lokale autoriteiten in een poging om eventuele dreigingen van burgerlijke onrust te onderdrukken in de aanloop naar de verjaardag van de CCP. Later lieten de autoriteiten de anderen vrij, maar Norsang bleef in hechtenis. Zijn familieleden mochten hem niet bezoeken, waardoor de vrees voor zijn welzijn groeide. Door China’s strenge beperkingen op online communicatie in Tibet, was Norsang’s dood tot nu toe onbekend voor de buitenwereld.

De Chinese autoriteiten verklaarde eerder dat Norsang zelfmoord had gepleegd door van de Shagchu-brug te springen vanwege schuldproblemen. Maar de plaatselijke bewoners maakten de Chinese verklaring belachelijk en verklaarden dat Norsang werd beschouwd als een welgesteld man zonder ook maar één schuld op zijn naam. De uitspraak van de Chinese autoriteiten lijkt daardoor op een poging om het publiek te misleiden.

Norsang’s dorpsbewoners geloven dat hij is overleden door ernstige mishandelingen en martelingen in de gevangenis. Sommigen denken ook dat hij misschien van een brug is gesprongen om te ontsnappen aan de martelingen en mishandelingen door toedoen van de Chinese politie. Aangezien de Chinese autoriteiten de dorpelingen hebben verboden zijn dode lichaam te zien, is het lastig te achterhalen wat de waarheid is.

Enkele dagen na zijn overlijden werd zijn huis door Chinese autoriteiten doorzocht. De plaatselijke bevolking heeft dagenlang politievoertuigen in de buurt gezien. Het nieuws van Norsangs overlijden en de systematische huiszoekingen door de politie veroorzaakten mentale pesterijen en trauma’s die zijn zwangere vrouw in een mogelijk onstabiele mentale toestand brachten. De situatie van zijn gezin is sinds het incident verslechterd en zij leven momenteel onder erbarmelijke omstandigheden.

Norsang was afkomstig uit een dorp genaamd Geso Sabah in het traditionele Shag Rongpo gebied van de provincie Kham. Hij was de zoon van Sonam Yangha en Gangchung, daarnaast was hij echtgenoot van zijn vrouw en vader van zes kinderen.

Volgens een bron was Norsang een vurig strijder voor de Tibetaanse nationaliteit met een sterke bewondering voor de Dalai Lama. Hij weigerde het beleid van de propagandacampagnes van de Chinese Communistische Partij.

Het Shag Rongpo-gebied

Het Shag Rongpo-gebied wordt nog steeds nauwlettend in de gaten gehouden en er gelden strenge beperkingen. De plaatselijke Tibetanen voortdurend worden ondervraagd, mobiele telefoons van verdachte personen in beslag worden genomen en hun huizen worden doorzocht om elke mogelijke band met de mensen in ballingschap op te sporen in naam van de strijd tegen het “separatisme”.

Share this
13 maart 2023

Europa staat achter Tibet: Sterke steun voor de Tibetaanse zaak op 10 maart 2023

Lees meer
10 maart 2023

SOLIDARITEIT MET TIBET OP DE 64STE HERDENKING VAN DE VOLKSOPSTAND

Lees meer