25 September 2014

Tibetaanse student steekt zichzelf in brand buiten een overheidskantoor in het noordoosten van Tibet

Een Tibetaanse student, Lhamo Tashi, heeft zichzelf op 17 september buiten het hoofdkwartier van het Public Security Bureau in de stad Tsoe in het noordoosten van Tibet, waar hij studeerde, in brand gestoken en is daaraan vervolgens overleden. Het is de eerste zelfverbranding in vijf maanden in Tibet, en de 132ste door een Tibetaan in Tibet en China. Nieuws van zijn zelfverbranding werd verspreid op de Chinese sociale media.


Lhamo Tashi, die zichzelf in brand stak op 17 september (2014) en stierf.

Nadat hij zichzelf rond middernacht in brand had gestoken, werd Lhamo Tashi, die in begin twintig was, meegenomen door de politie in Tsoe, de hoofdstad van de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan), in de provincie Gansu (het Tibetaanse gebied Amdo). Tibetaanse bronnen zeggen dat het niet duidelijk was of hij ter plekke is overleden of niet. Toen de familie hoorde dat hij zichzelf in brand had gestoken, benaderde ze de autoriteiten, die hun verzoek om de teruggave van zijn lichaam weigerden. Twee dagen later, op 19 september, werd Lhamo Tashi’s familie zijn as overhandigd.

Lhamo Tashi koos het districtshoofdkwartier van het Public Security Bureau als locatie voor zijn zelfverbranding. De meeste Tibetanen, die zichzelf verbrand hebben, hebben zich ofwel buiten overheidskantoren of nabij kloosters in brand gestoken.

Een Tibetaan in ballingschap met contacten in de omgeving zei: “We weten niet of Lhamo Tashi een bepaald bericht of briefje heeft nagelaten. Maar sommige lokale mensen geloven dat hij dit moment gekozen heeft om het te laten samenvallen met Xi Jinping’s bezoek aan India.” China’s president en partijsecretaris Xi Jinping begon op 17 september zijn eerste bezoek aan India als leider van China, de dag Lhamo Tashi zichzelf in brand stak. Het nieuws van Lhamo Tashi’s zelfverbranding is verspreid op de Chinese sociale media.

Lhamo Tashi, die studeerde aan de Tsoe Middelbare School, kwam uit een dorp in het Tibetaanse gebied Amchok, dat nu onderdeel is van de gemeente Bora in Sangchu (Chinees: Xiahe), in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kanlho (Chinees: Gannan) in Gansu. Hij is de eerste Tibetaan, die zichzelf in brand heeft stoken sinds Thinley Namgyal dat deed op 15 april (2014) in de provincie Tawu (Chinees: Daofu) in de Tibetaanse Autonome Prefectuur Kardze (Ganzi). Het is dit jaar de zevende zelfverbranding in Tibet.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer