7 March 2012

Tibetaanse student en geweduwde moeder steken zichzelf in brand in Tibet

De Tibetaanse Middle School in Machu. Afgesloten door de autoriteiten, gezinnen hebben geen toestemming gekregen om hun kinderen contact op te nemen en studenten zijn individueel ondervraagd over de zelfverbranding van de 19-jarige Tsering Kyi.


(Foto: ICT)

Een Tibetaanse student in Machu en weduwe met kinderen staken zichzelf in Ngaba in brand en stierven in twee afzonderlijke incidenten op zaterdag (3 maart) en zondag (4 maart) volgens Tibetaanse bronnen in ballingschap. De twee waren de eerste leken- vrouwen, die zichzelf in Tibet in brand hebben gestoken, waarbij de tiener student Tsering Kyi de eerste in het Tibetaanse gebied van de provincie Gansu is, wat het totaal aantal zelfverbrandingen in Tibet sinds februari 2009 op 25 brengt.

De autoriteiten hebben de school, die Tsering Kyi bezocht in Machu1) afgesloten en hebben na het incident een strikte militaire afsluiting van het gebied opgelegd, waarbij de mobiele telefoons van mensen worden onderzocht in een poging te voorkomen dat afbeeldingen of beelden die gemaakt zijn van de zelfverbranding, worden verspreid. Tsering Kyi, een 19-jarige student aan de Tibetaanse Middelbare School in Machu, stak zichzelf op zaterdag middag (3 maart) op de groentemarkt van de stad Machu in brand. Chinese groentehandelaren in de buurt gooiden stenen en aarde op haar lichaam in een poging de vlammen te doven, aldus een Tibetaan uit het gebied, die op dit moment in ballingschap in India verblijft en contact heeft gehad met verschillende Tibetanen in de Machu regio. Dezelfde bronnen zeiden dat de politie ter plekke haar sloeg, terwijl ze probeerden de vlammen te blussen en dat ze ter plaatse stierf.

Een dag later (4 maart) stak een Tibetaanse moeder van vier, genaamd Rinchen, zichzelf in brand in de buurt van een militair kamp nabij het Kirti klooster in Ngaba1). Rinchen was in haar vroege jaren dertig en was getrouwd met een Tibetaanse man, die was overleden (details en omstandigheden ten tijde van overlijden zijn niet duidelijk). De jongste van de vier kinderen van Rinchen was een aantal maanden oud en de oudste in hun vroege tienerjaren.

Volgens Tibetaanse monniken van het Kirti klooster, die nu in ballingschap zijn, schreeuwde Rinchen, terwijl zij in brand stond: “Breng Zijne Heiligheid terug naar Tibet” en “We willen vrijheid”. Volgens dezelfde bronnen, stierf ze kort daarop. Rinchen was de oudste van acht broers en zussen in haar familie en afkomstig uit het dorp Jiashang in Ngaba.

De veiligheid in zowel Ngaba en Machu is aanzienlijk aangescherpt sinds de twee zelfverbrandingen dit weekend. In Machu werd een vergadering belegd tussen lokale ambtenaren op de avond van de zelfverbranding van Tsering Kyi (3 maart) en de Middle School in Machu (afgebeeld hierboven) werd door militairen afgesloten. Volgens een Tibetaanse bron in het gebied, die in contact staat met Tibetanen in ballingschap, werden het de families niet toegestaan ?om met hun kinderen contact op te nemen en werden studenten individueel ondervraagd over de zelfverbranding van Tsering Kyi. Internet cafes in de omgeving werden ook gesloten.

De spanningen in het gebied waren al hoog in verband met de aanloop naar 10 maart, de herdenkingsdag van de Tibetaanse opstand in 1959, en de verjaardag van de protesten, die sinds 10 maart 2008 heel Tibet overspoelen.

Op de tweede verjaardag van de protesten en rellen in Lhasa van 14 maart 2008, begonnen ongeveer 20 tot 30 studenten van de Tibetaanse Middelbare School van Machu een vreedzaam protest, nadat de autoriteiten veiligheidsmaatregelen hadden geïntensiveerd en weigerden om studenten toe te staan het schoolterrein te verlaten in de dagen voorafgaand aan 10 maart 2010. Bij hun mars langs de belangrijkste straat van Machu kregen de ongeveer 20 tot 30 Tibetaanse studenten al snel gezelschap van meer dan 100 lokale Tibetanen (sommige bronnen spreken van enkele honderden), waarbij ze “Vrijheid voor Tibet”, “Lang leve Zijne Heiligheid de Dalai Lama” riepen en voor de oplossing van de kwestie Tibet door middel van dialoog. (ICT-rapport).
Machu Tibetaanse Middle School heeft een junior en een senior afdeling; Tsering Kyi studeerde in klas negen van de Senior Middel School. Ze had drie broers en zusters.

Tibetanen brengen laatste eer aan 18-jarige Nangdrol
Het is bevestigd, dat de 18-jarige Nangdrol, die zichzelf op 19 februari in brand stak in Dzamthang provincie, Ngaba, een leek was en geen monnik zoals Tibetaanse bronnen eerder hadden gemeld. Volgens Tibetanen in het gebied, die in contact staan ?met de Tibetanen in ballingschap, zette Nangdrol zich hartstochtelijk in voor de Tibetaanse cultuur en taal en had hij er bij collega Tibetanen op aangedrongen om zich aaneen te sluiten, en hun culturele en religieuze identiteit te behouden. In de afgelopen weken zijn Tibetanen uit veel verschillende gebieden aangekomen om hun respect te betonen aan Nangdrol, die zich in brand stak onder het roepen van “Moge Zijne Heiligheid de Dalai Lama 10.000 jaar leven!” en “Vrijheid voor Tibet!”, aldus Tibetaanse monniken, die nu in ballingschap in India zijn.
Nangdrol stak zichzelf in brand in het gebied tussen het dorp Barma en het Jonang Dzamthang Gonchen klooster in het Tibetaanse gebied van Dzamthang2).

Lees Meer

Links :
1) Gemeente Machu: (Chinees: Maqu), Kanlho (Chinees: Gannan), Tibetaanse
Autonome Prefectuur, provincie Gansu (Tibetaanse gebied Amdo)

2) Ngaba stad in Ngaba (Chinees: Aba), Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan (het Tibetaanse gebied van Amdo)

3) Dzamthang (Chinees: Rangtang) provincie, Ngaba (Chinees: Aba) Tibetaanse en
Qiang Autonome Prefectuur, Sichuan. (ICT-rapport)

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer