Tibetaanse reisgids overlijdt aan verwondingen in gevangenis
Opnieuw overlijdt een onterecht gevangen Tibetaan aan mishandeling in een Chinese gevangenis.
Kunchok Jinpa, een 51 jarige Tibetaan gids, stierf op 6 februari 2021 in een ziekenhuis in Lhasa in de Tibetaanse Autonome Regio na marteling en mishandeling in de gevangenis. Jinpa zat een straf van 21 jaar uit omdat hij in 2013 met buitenlandse media sprak over protesten in zijn geboortestreek Driru (Biru, in het Chinees). Hij had naar verluidt een hersenbloeding opgelopen en was verlamd en was zonder medeweten van zijn familie in november 2020 uit hechtenis naar het ziekenhuis overgebracht.
De dood van Kunchok Jinpa is de laatste in een reeks van doden van willekeurig vastgehouden Tibetanen als gevolg van marteling en mishandeling die hen in gevangenschap zijn toegebracht. In januari van dit jaar stierf een jonge monnik genaamd Tenzin Nyima kort na zijn vrijlating uit politiehechtenis in slechte gezondheidstoestand. In augustus 2020 stierf Lhamo, een boer en moeder van drie kinderen, in hechtenis na kennelijke mishandeling. In mei 2020 stierf de Tibetaanse monnik Choekyi na marteling in hechtenis.
ICT roept de regeringen en de VN op om het gebruik van willekeurige detentie en marteling door de Chinese autoriteiten in Tibet publiekelijk te veroordelen; de Chinese regering op te roepen onderzoek te doen naar de dood van Kunchok Jinpa en andere Tibetanen na hun mishandeling in detentie; en om een onafhankelijk onderzoek uit te voeren naar mensenrechtenschendingen in Tibet, waartoe VN-mensenrechtenexperts al in juni 2020 hebben opgeroepen.[2] Degenen die in het Chinese staats- en partijapparaat verantwoordelijk zijn voor de dood van Kunchok Jinpa, moeten verantwoordelijk worden gehouden voor het systeem van marteling en mishandeling van Tibetanen.
In een rapport van 16 februari 2021 [1] zei HRW dat de 51-jarige gids Kunchok Jinpa op 6 februari 2021 bezweek aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa nadat hij was overgebracht uit hechtenis zonder medeweten van zijn familie. drie maanden eerder. Volgens het rapport was hij verlamd na een hersenbloeding. Jinpa werd op 8 november 2013 vastgehouden en vervolgens beschuldigd van het doorgeven van “staatsgeheimen” over milieuprotesten en andere protesten in zijn thuisregio aan buitenlandse media. De rechtbank veroordeelde hem tot 21 jaar gevangenisstraf.
“De dood van Kunchok Jinpa is het zoveelste grimmige geval van een onterecht gevangen Tibetaan die sterft aan mishandeling. Chinese autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor willekeurige detentie, marteling of mishandeling, en moeten ter verantwoording worden geroepen voor de de dood van mensen in detentie,” aldus Sophie Richardson, China-directeur bij Human Rights Watch.
De familie van Jinpa wist al jaren niets van de verblijfplaats van Kunchok Jinpa sinds zijn detentie in 2013. Uit nieuwe informatie blijkt dat de autoriteiten Kunchok Jinpa op 8 november 2013 hebben vastgezet en hem later hebben veroordeeld voor het lekken van staatsgeheimen omdat hij informatie over lokale milieu- en andere protesten in zijn regio had doorgegeven aan buitenlandse media.
Kunchok Jinpa was een van de honderden Tibetanen uit Driru in de stad Nagchu (Chinees: Naqu) die in oktober 2013 verschillende keren vreedzaam protesteerde tegen officiële bevelen dat elk huis de Chinese vlag moet voeren. Volgens het HRW-rapport heeft Jinpa in mei 2013 ook Tibetanen buiten de Volksrepubliek China geïnformeerd over protesten tegen geplande mijnprojecten op de heilige berg “Naklha Dzamba”. Hij zou ook de namen kunnen hebben doorgegeven van Tibetanen die in deze context gevangen zaten, zei HRW.
Mensen uit zijn gebied, nu in ballingschap, meldden dat hij in zijn laatste communicatie op zijn WeChat microblogging account in april 2013 het volgende schreef: “Ik ben nu aan de oever van een rivier. Er zijn veel mensen achter me die naar me kijken, en ik ben er zeker van dat ik gearresteerd word. Zelfs als ze me arresteren, ben ik niet bang, zelfs als ze me doden, heb ik er geen spijt van. Maar van nu af aan, zal ik niet in staat zijn om rapporten te geven. Als ik niets van me laat horen, betekent dat dat ik gearresteerd ben.”
Jinpa was een monnik in het Gom Gonsar-klooster (ook bekend als Choekor Jampaling) in Driru, en studeerde later, in de jaren negentig, enige jaren in India aan het Changchubling-klooster, het belangrijkste centrum in ballingschap van de Drikung Kagyu-lijn van het Tibetaans boeddhisme , en ook in twee andere onderwijsinstellingen voor Tibetaanse studies. Hij keerde in 1998 terug naar zijn vaderland en werkte als reisgids.
Bekijk via deze link het oorspronkelijke artikel van Human Rights Watch.