10 April 2015

Tibetaanse Partijleider roept alle kloosters op om de rode vlag uit te hangen

ICT-rapport 8 april 2015

Tibets hoogste Partijfunctionaris heeft erop aangedrongen om Chinese rode vlaggen bij alle Tibetaanse boeddhistische kloosters op te hangen, aldus een verklaring die vandaag in Lhasa werd afgegeven en waarover berichten verschenen in de Chinese media.

Dit volgt op een oproep vorige week van de Partijchef van de Tibetaanse Autonome Regio, Chen Quanguo, aan kloosters en nonnenkloosters om centra te worden voor propaganda. De opmerkingen van de Partijsecretaris werden gemaakt in de context van een strategie van het leiderschap in Beijing om de aanwezigheid en controle van de Communistische Partij van China in Tibet te intensiveren, volgend op de onrust die zich vanaf 2008 over het plateau verspreidde. Het heeft geleid tot een meer alomtegenwoordige en systematische benadering van ‘patriottische opvoeding’ en tot een dramatische toename van werkteams en partijkaders in plattelands- en stedelijke gebieden. De Chinese regering werpt de loyaliteit aan de Dalai Lama en het religieuze geloof op als obstakels voor de politieke doelstellingen in de Tibetaanse gebieden.

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet, zei: “Terwijl China doorgaat de wereld te vertellen dat Tibetanen religieuze vrijheid en autonomie hebben, is de hoogste ambtenaar in Lhasa betrokken bij een ideologische campagne om Tibetaanse kloosters in ‘patriottische’ centra om te zetten, door onder andere te eisen dat kloosters de nationale vlag van de Volksrepubliek China hijsen. Dit is in strijd met de Tibetaanse religieuze traditie, en het is slechts het meest recente voorbeeld van de diepte van de ideologische controle die de Chinese Communistische Partij in het thuisland van de Tibetanen uitoefent. Democratische regeringen en internationale instellingen zouden deze onbeschaamde schending van de godsdienstvrijheid moeten veroordelen; dit niet doen, zal de hardliners in Beijing ondersteunen en zal alleen de wrok onder Tibetanen laten toenemen. Het is opmerkelijk dat een soortgelijke poging om de Tibetanen te dwingen de nationale vlag uit te steken in het Driru-district in 2014 eindigde in onrust en een gewelddadige repressie.”

Een artikel in de Chinese staatsmedia citeerde vandaag het hoofd van het kloostermanagementcomité bij de heilige Jokhangtempel in Lhasa door te zeggen dat bijna alle kloosters de Chinese nationale vlag hebben getoond, met portretten van ‘nationale leiders’ in kamers van de geestelijken (Global Times, uit een artikel in Tibet Daily, 8 april).

De Chinese Partijstaat is overgegaan van het installeren van een onderdrukkende  omgeving in kloosters, nonnenkloosters en de seculiere samenleving naar een omgeving die meer precies gekarakteriseerd kan worden als totalitair – een aanpak waarin de staat geen grenzen erkent aan haar gezag, een klimaat van angst oplegt, en ernaar streeft om elk aspect van het openbare en privéleven te reguleren.

De Chinese Communistische Partij vereist van monniken en nonnen dat zij ‘van hun land houden’, met andere woorden om de autoriteit van de Partijstaat boven alle andere loyaliteiten te stellen. ‘Patriottisme’ tonen aan de Volksrepubliek China is een officieel vereiste voor registratie bij monastieke instellingen en om door de staat te worden beschouwd als een ‘religieus persoon’. Dit is een omkering van de prioriteiten van een boeddhistische beoefenaar, die natuurlijk het spirituele pad en religie voorop stelt.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer