Tibetaanse monnik sterft door mishandeling in hechtenis
Er moet een einde komen aan de martelingen en mishandelingen in Tibet.
International Campaign for Tibet roept op tot een onafhankelijk onderzoek naar de dood van de jonge Tibetaanse monnik Tenzin Nyima die stierf nadat hij in hechtenis was geslagen. Dit werd gemeld door Human Rights Watch (HRW).
De 19-jarige monnik overleed onmiddellijk na zijn vrijlating uit de gevangenis, in januari 2021, aldus HRW. De autoriteiten hielden hem aanvankelijk vast op 9 november 2019, twee dagen nadat hij en drie andere monniken van een lokaal klooster in Wonpo, Kardze (Ch: Ganzi) folders verspreidden en slogans schreeuwden die opriepen tot Tibetaanse onafhankelijkheid buiten het lokale regeringskantoor van Wonpo. De protesten vonden plaats toen plaatselijke functionarissen in toenemende mate druk uitoefenden op geherhuisveste nomaden en plaatselijke bewoners om het regeringsprogramma voor “armoedebestrijding” in het openbaar te prijzen.
De dood van Tenzin Nyima (ook bekend als Tamey) maakt deel uit van een patroon van martelingen en mishandelingen in Tibet. In mei 2020 stierf de Tibetaanse monnik Choekyi na marteling in hechtenis. In augustus 2020 overleed Lhamo, de 36-jarige moeder van drie kinderen, in hechtenis na mishandelingen. In 2015 documenteerde ICT 29 Tibetanen die tijdens hun hechtenis werden gemarteld en mishandeld, van wie velen als gevolg van hun beproevingen zijn overleden. Zoals in het geval van Tenzin Nyima hadden de autoriteiten ervoor gekozen om ernstig gemartelde gedetineerden vrij te laten, die dan vervolgens na een paar dagen of weken overlijden. In 2015 concludeerde het VN Comité tegen foltering in zijn beoordeling van China dat “de praktijk van foltering en mishandeling nog steeds diep verankerd is in het strafrechtsysteem.”
International Campaign for Tibet roept op tot het instellen van een onafhankelijke onderzoek van de Verenigde Naties naar de mensenrechtensituatie in de Volksrepubliek China, in het bijzonder in Tibet, zoals gevraagd in een ongekende verklaring van 50 VN-mensenrechtendeskundigen in juni 2020.
ICT-voorzitter Bhuchung Tsering zei: “De verantwoordelijken in China moeten ter verantwoording worden geroepen voor het patroon van marteling en mishandeling van Tibetanen. Tibetanen moeten gerechtigheid krijgen en er moet een einde komen aan de martelingen in Tibet. De internationale gemeenschap heeft het plicht om op te treden.”