2 July 2021

Tibetaanse monnik opgesloten in Mianyang-gevangenis voor het verspreiden van online berichten

De Tibetaanse monnik Rinchen Tsultrim werd in 2019 opgepakt omdat hij zijn mening en gedachten verspreide via online berichten. Onlangs werd onthuld dat Rinchen is veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf in de Mianyang Gevangenis.

Na het indienen van meerdere vragen over zijn welzijn en verblijfplaats, werd Rinchen’s familie, na 1,5 jaar, eindelijk op de hoogte gebracht door het Ngaba Public Security Bureau. Rinchen’s familie kreeg te horen dat Rinchen Tsultrim was veroordeeld tot vier jaar en zes maanden gevangenisstraf in de Mianyang Gevangenis. Verder konden er geen bijzonderheden over zijn rechtzaak worden achterhaald. Amnesty International heeft vorige week haar ernstige bezorgdheid geuit over de toestand en het welzijn van Rinchen Tsultrim, omdat hij geen toegang heeft tot zijn familie en tot wettelijke vertegenwoordiging.

De Mianyang Gevangenis ligt dicht bij de provinciehoofdstad van Sichuan, Chengdu. Veel Tibetanen in Oost-Tibet met afwijkende meningen en gedachten zijn naar de Mianyang Gevangenis gestuurd om hun gevangenisstraf uit te zitten. Een Tibetaanse monnik en voormalig politiek gevangene, Choekyi, overleed in mei 2020 nadat hij in januari 2019 vervroegd was vrijgelaten uit de Mianyang-gevangenis. Hoogst waarschijnlijk liet China Choekyi vrij om de verantwoordelijkheid af te schuiven voor zijn dreigende dood in gevangenschap als gevolg van marteling en mishandeling.

Ondanks het feit dat werd verteld dat 2 familieleden Rinchen Tsultrim in de gevangenis konden bezoeken, heeft tot op heden geen enkel familielid hem kunnen zien. Het is niet bekend waarom het bezoek tot dusver niet kon plaatsvinden. Rinchen’s vader had wel eerder te kennen gegeven af te zien van zijn bezoek aan de gevangenis in ruil voor bevestiging van de fysieke integriteit van zijn zoon in de gevangenis.

De geheimzinnigheid rond Rinchen’s gevangenschap geeft aanleiding tot ernstige bezorgdheid over de vraag of in deze zaak een eerlijke rechtsgang is toegepast. Hoewel de familie van Rinchen op dit moment niet weet op welke aanklacht hij is veroordeeld, vermeldde een oproep van het staatsveiligheidsbureau van het district Ngaba aan een getuige dat hij werd verdacht van “het aanzetten tot splittisme”. Tibetanen met afwijkende meningen en gedachten worden vaak berecht op grond van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” van het Chinese strafrecht.

Tags: China, Tibet, torture
Share this
27 September 2024

Geslaagde Empowerment Days in Brussel

23 September 2024

Meer tickets beschikbaar voor ‘Ganden: A Joyful Land’

Wegens de grote belangstelling voor de documentaire ‘Ganden: A Joyful Land’ zijn er extra tickets beschikbaar!