2 december 2020

Tibetaanse monnik meer dan een jaar incommunicado gehouden

De Chinese regering heeft een 29-jarige Tibetaanse monnik meer dan een jaar vastgehouden en hem verhinderd te communiceren met de buitenwereld nadat hij zijn mening over Tibetaanse kwesties op een populair Chinees social media-platform had gepost.

Rinchen Tsultrim (in het Chinees bekend als Renqing Chizhen) wordt beschuldigd van “vermoedelijke aansporing om het land af te splitsen”. Het Ngaba (Chinees: Aba) County Public Security Bureau arresteerde hem op 1 augustus 2019 in Kardo in Ngaba County in de provincie Sichuan. Sindsdien is er niets meer van hem gehoord of gezien. De autoriteiten zouden Rinchen hebben gearresteerd omdat hij vreedzaam zijn mening over een reeks Tibetaanse politieke, sociale en culturele kwesties had uitgesproken op zijn persoonlijke en groepschatforums op de populaire Chinese WeChat-app. Een “onderzoeksbericht”, uitgegeven door het Ngaba County National Security Bureau, waarin een Tibetaan werd opgeroepen voor politieonderzoek op het politiebureau van Barma (Ch: Waerma) Township, verklaarde dat Rinchen werd verdacht van separatisme.

De International Campaign for Tibet gelooft dat de Chinese autoriteiten Rinchen zullen beschuldigen van ‘het in gevaar brengen van de nationale veiligheid’ vanwege de gedachten die hij deelde op WeChat – een door de overheid goedgekeurde app – over de erbarmelijke situatie in Tibet, dat China meer dan 60 jaar geleden op brute wijze annexeerde. en blijft regeren met een ijzeren vuist. De Chinese regering houdt alle vormen van communicatiemedia nauwlettend in de gaten, en de lokale autoriteiten in Tibet houden nauw toezicht op de contacten tussen Tibetanen in Tibet en die in het buitenland, en beweren dat ze ‘de nationale veiligheid in gevaar brengen’, zelfs als ze alleen maar vreedzaam hun mening online uiten.

Verschillende Tibetaanse mediakanalen in ballingschap hebben rapporten gepubliceerd over de incommunicado-detentie van Rinchen. De International Campaign for Tibet heeft informatie over zijn gevangenschap geverifieerd met geloofwaardige bronnen in ballingschap.

Online activiteiten

De politie hield Rinchen op 1 augustus 2019 samen met twee andere Tibetanen aan. Hoewel de twee andere Tibetanen later werden vrijgelaten, wordt Rinchen nog steeds in incommunicado-detentie gehouden. Ondanks meerdere pogingen van zijn familie om meer te weten te komen over zijn verblijfplaats, hebben de autoriteiten zijn familieleden niet meegedeeld waar Rinchen werd vastgehouden. De autoriteiten zeiden tegen de vragende familieleden dat ze voorraden moesten achterlaten die hij via hun kantoren kon doorgeven. De autoriteiten zeiden soms dat Rinchen werd vastgehouden in Barkham County, en soms zeiden ze dat hij in de stad Chengdu was, maar hebben nooit zijn exacte locatie bekendgemaakt.

Door de jaren heen hebben de autoriteiten Rinchen’s online activiteiten in de gaten gehouden. Het Public Security Bureau waarschuwde hem in 2018 tweemaal voor berichten op zijn persoonlijke en groepschatforums op WeChat. Rinchen had zijn gedachten en geschriften sinds 2016 actief gedeeld onder zijn huidige WeChat-ID “niren1959”.

Vóór 2016 hebben de autoriteiten zijn eerdere WeChat-accounts verschillende keren gecensureerd of opgeschort. Zijn persoonlijke website – getiteld in het Tibetaans: “བོད་% ་ ཆད་ ‘་ བ །” (“Skepticism on Tibet”) – waar hij zijn geschriften publiceerde, werd gesloten. Rinchen’s telefoongesprek van twee uur met een Tibetaan die in het buitenland woonde op de verjaardag van de verdwenen Tibetaans-boeddhistische leider de Panchen Lama op 25 april 2019, was gevolgd en opgenomen door de autoriteiten. De autoriteiten hielden toezicht op zijn verspreiding naar afgelegen gebieden van Tibet, via het postkantoor, van een geschrift dat hij uit het buitenland had verkregen.

Rinchen’s vrijlating eisen

Rinchen Tsultrim werd geboren in Kashul Village, op 15 minuten rijden van Ngaba County, naar Tashi Dhondup (vader) en Tsomo (moeder). Op zesjarige leeftijd werd hij een novice-monnik in het Nangshik (Langyi) -klooster, het grootste klooster van de Bon-religie in het district Ngaba. De International Campaign for Tibet is bezorgd over het feit dat Rinchen alleen is vastgehouden omdat hij zijn mening op vreedzame wijze heeft uitgedrukt. Volgens de beschikbare informatie oefende hij zijn rechten uit zoals beschermd door het internationaal recht. Rinchen’s verblijfplaats moet onmiddellijk worden onthuld, en hij moet worden vrijgelaten. ICT is ook bijzonder bezorgd over zijn welzijn, aangezien foltering “diep geworteld” is in het Chinese strafrechtsysteem, aldus het Comité tegen foltering van de Verenigde Naties. Er is een aantal gevallen bekend van Tibetanen die zijn omgekomen als gevolg van marteling in detentie. Zo is onlangs in augustus een 36-jarige Tibetaanse moeder van drie kinderen, genaamd Lhamo, in detentie overleden.

Share this
21 september 2023

DALAI LAMA EERT ICT EUROPE OPRICHTER JAN ANDERSSON

Lees meer
24 augustus 2023

Amerikaanse visumbeperkingen voor Tibetaanse kostscholen

Lees meer