2 June 2015

Tibetaanse moeder, die zichzelf in brand stak, schreef briefje, waarin ze opriep voor een lang leven voor de Dalai Lama

Een op sociale media circulerende foto van Sangye Tso

Een Tibetaanse moeder van twee kinderen, die zichzelf vorige week buiten een regeringskantoor in brand stak en overleed, liet een briefje achter, waarin ze opriep voor de lange levensduur voor de Dalai Lama, aldus Tibetaanse bronnen.

Voordat ze zichzelf in brand stak schreef de 36-jarige Sangye Tso: “Lang leve Zijne Heiligheid de Dalai Lama, waar is de Panchen Lama, en vrijheid voor Tibetanen?”[1], aldus een Tibetaanse bron. Dezelfde bron deelde mee, dat ze een foto van de Dalai Lama neerzette en wierook aanstak op de plaats van haar zelfverbranding, buiten een regerings- en politiegebouw (ICT rapport: Tibetaanse moeder van twee steekt zichzelf in brand buiten overheidsgebouw.)

Een andere Tibetaanse bron zei, dat een paar van de lokale ouderen, die een rondgang maakten om het klooster, vlammen zagen in het gebied, maar niet door hadden dat het een persoon was – ze dachten dat er iets verbrand werd. Toen ze naderbij kwamen, kwam ook politie uit het gebouw en nam Sangye Tso, die in het vuur overleden was, mee.

De lokale autoriteiten hebben de familie gewaarschuwd, dat het niet is toegestaan ??om een religieuze dienst voor Sangye Tso te organiseren, en hebben tenminste één van haar familieleden vastgehouden, waaronder een monnik uit het klooster in de stad.

Een andere op sociale media circulerende foto van Sangye Tso

Tibetaanse bronnen hebben nadere details verstrekt over Sangye Tso’s achtergrond. Ze reisde in 2003 naar Lhasa en trouwde Tamding Dorjee, de vader van haar twee kinderen, en samen keerden ze in 2006 terug naar de provincie Chone. Het echtpaar opende een restaurant, een winkel en een hotel, maar kregen, zo lijkt het, problemen met lokale Chinezen, hetgeen hen er toe bewoog een nieuw bedrijf te beginnen in Nagchu (Chinees: Naqu) in de Autonome Regio Tibet. Het echtpaar bezat twee woningen in Chone en ook een bedrijf in Labrang (Xiahe). Hun kinderen verbleven voor hun onderwijs bij hun grootvader. Sangye Tso was onlangs teruggekeerd uit Nagchu.

Voetnoten
[1] De exacte formulering van de notitie is onduidelijk een bron stelt, dat in plaats van het woord ‘vrijheid’, ze ‘mensenrechten’ gebruikte.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer