20 April 2015

Tibetaanse man steekt zichzelf in brand zich naast altaar met religieuze offergaven

Neykyab, die zichzelf op 15 april in brand stak

Afbeelding van de foto’s en door Neykyab achtergelaten offergaven op de plaats van zijn zelfverbranding

Volgens nieuwe informatie van Kirti monniken in ballingschap in Dharamsala was Neykyab (ook bekend als Damkar) een voormalige monnik uit het nomadische Soruma gebied in Ngaba en trouwde hij later met Tsaypay. Het echtpaar kreeg zeven kinderen, variërend in leeftijd van 7 tot 21 jaar.

Hoewel ICT eerder meldde dat de zelfverbranding plaatsvond op 15 april, speelde het incident zich vroeg in de ochtend van 16 april af op de binnenplaats van zijn huis. Neykyab stierf en de politie arriveerde om zijn stoffelijk overschot weg te nemen. Ook namen ze zijn broer Naygang en schoonzoon Tsering Samdrup mee voor verhoor.

In een uit het Tibetaans vertaalde verklaring stelden de verbannen Kirti monniken: “Hij had een gelofte afgelegd omwille van de wereldvrede en ter ere van de Dalai Lama om nooit met wie dan ook betrokken te raken bij geschillen en dergelijke, en in het bijzonder niet met andere Tibetanen, en had hij de door de 42 kloosters van Ngaba gezamenlijk uitgereikte vredesprijs gewonnen. Onder de alias Kawa Dondrub sprak hij zich op online forums regelmatig uit over het belang van eenheid”.

Verder zeiden ze: “Vandaag zijn de winkels en restaurants in de provinciestad Ngaba uit solidariteit gesloten en de mensen troosten zijn naaste familie en bezoeken kloosters om in zijn naam speciale offergave te doen.”

Hartverscheurende beelden circuleren op Tibetaanse sociale media van een Tibetaanse man, die zichzelf op woensdag (15 april) in brand te steekt en overleed in de provincie Ngaba (Chinees: Aba) in Sichuan.

Tibetaanse bronnen duiden de Tibetaanse man aan als Neykyab, die vermoedelijk in de veertig of vijftig is. Dezelfde bronnen stellen dat hij de schoonbroer is van een andere Tibetaanse uit Ngaba, Dargye, die zichzelf op 27 mei 2012 in Lhasa in brand gestoken heeft.[1]

Op de plaats van zijn zelfverbranding, in de buurt van zijn huis in een dorp in de provincie Ngaba, had Neykyab een foto van de Dalai Lama en de tiende Panchen Lama[2] geplaatst met een offergave van boterlampen en bloemen, evenals een familiefoto. Een foto van de geïmproviseerde altaar wordt onder Tibetanen verspreid op de sociale media.

Een lokale bron uit de Ngaba Tibetaanse en Qiang Autonome Prefectuur in Sichuan (het Tibetaanse gebied Amdo) vertelde Radio Free Asia: “Hij protesteerde tegen het Chinese beleid in Tibet. Zijn lichaam werd meegenomen door de politie.” Een andere bron vertelde RFA: “Hij had [religieuze] erkenning gekregen voor zijn gelofte aan anderen geen leed toe te brengen in persoonlijke geschillen – een gelofte die hij op zich nam ter ere van allen die zich opgeofferd hadden in zelfverbrandingsprotesten voor de zaak van de Tibetaanse vrijheid” aldus de bron.” (RFA rapport, 16 april 2015).

Neykyab’s zelfverbranding gebeurde amper een week nadat een Tibetaanse non van in de veertig, genaamd Yeshi Kandro, zich op 8 april in Kardze (Chinees: Ganzi) in Sichuan in brand stak.[3] Hij is de 139ste Tibetaan, die zichzelf in Tibet in brand heeft gestoken, sinds de huidige golf van zelfverbrandingen begon in 2009.

Voetnoten


[1] ICT-rapport, 1 juni 2012, http://www.savetibet.org/detentions-fear-after-lhasa-self-immolations-prayer-gathering-in-dzamthang/

[2] The vorige Panchen Lama, die voor zijn diepgaande steun voor de Tibetaanse religie en cultuur bijzonder wordt gerespecteerd.

[3] ICT-rapport, 10 april 2015, https://savetibet.nl/nieuws-agenda-media/nieuwsoverzicht/2015/april-2015/zelfverbranding-yeshi-khando/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer