Tibetaanse leiders en supporters verzamelen in Washington DC, Brussel en Canberra voor Tibet Lobby Dag
Honderden Tibetaanse activisten en Tibet supporters uit alle hoeken van de Verenigde Staten, Europa en Australië komen vandaag bijeen in Washington, Brussel en Canberra. De komende dagen zullen zij er bij hun regeringen en parlementen op aan dringen om hun steun voor Tibet en het Tibetaanse volk te vergroten. De vandaag begonnen Tibet Lobby Dag twee dagen duren tot woensdag 29 maart.
In Washington komen meer dan honderd en dertig Tibetaanse Amerikanen en Tibet supporters bijeen voor de negende jaarlijkse Tibet Lobby Dag. Zij zullen aan leden van het Congres vragen om de aspiraties van het Tibetaanse volk te blijven ondersteunen, de Tibet programmas te blijven financieren, te pleiten voor vrijlating van Tibetaanse politieke gevangenen, de toegang tot de Tibetaanse gebieden voor Amerikaanse functionarissen, journalisten en burgers te bevorderen en de Chinese leiders ter verantwoording te roepen voor hun mensenrechtenschendingen in Tibet.
Het Amerikaanse Congres nam in 2002 de Tibetan Policy Act (TPA) aan, een belangrijke wetgevende maatregel, die het beleid van de V.S. ten aanzien van Tibet richting geeft. Het doel van de TPA is het ondersteunen van de aspiraties van het Tibetaanse volk om hun eigen identiteit te beschermen. In haar statuten voorziet de TPA in een speciale coördinator voor Tibetaanse kwesties bij het State Department. De “centrale doelstelling” van deze aanstelling is om inhoudelijke dialoog tussen de Chinese regering en de Dalai Lama of zijn vertegenwoordigers te bevorderen. De speciale coördinator is ook verplicht, naast andere taken, om het Amerikaanse overheidsbeleid, programma’s en projecten met betrekking tot Tibet te coördineren; Beleid om de verschillende religieuze, culturele, taalkundige en nationale identiteit van Tibet te beschermen krachtig te bevorderen; en druk uit te oefenen voor een betere naleving van de mensenrechten.
Tibetaanse pleitbezorgers in Washington hebben ontmoetingen gepland met de kantoren van meer dan 250 Amerikaanse leden van het Congres in de loop van het twee dagen durende programma. International Campaign for Tibet coördineert Tibet Lobby Dag in Washington, in samenwerking met Studenten voor een Vrij Tibet en de Tibetaanse verenigingen in de Verenigde Staten.
Van 27 tot 29 maart zal in Brussel zal een groep Tibetaanse activisten uit Oostenrijk, Duitsland, Italië en Polen deelnemen aan de Tibet Lobby Dag in Brussel (België), de hoofdstad van de Europese Unie. Het programma werd opgesteld door de ICT Europe kantoren in Amsterdam en Brussel en zal beginnen met een briefing over EU-mensenrechten mechanismen en beleid, de EU-China relaties, nieuwe ontwikkelingen in Tibet, de rol en verantwoordelijkheid van de CTA, en het oefenen van lobbyen en communiceren.
ICT zal de groep van Tibetanen in contact brengen met vertegenwoordigers van de verschillende Europese instellingen en de deelnemers zullen hen een briefing geven over de situatie in Tibet, en suggesties doen voor een aantal concrete aanbevelingen over een weg vooruit, alsmede over de EU-Chinese betrekkingen.
Zij zullen de gelegenheid krijgen om een aantal Europese afgevaardigden en hun assistenten te ontmoeten, die sympathiek staan tegenover Tibet. Hieronder vallen niet alleen de leden van de Tibet Interest groep, maar ook de delegatie, die verantwoordelijk is voor de betrekkingen met de Volksrepubliek China, en leden van de Commissie buitenlandse zaken of de Subcommissie mensenrechten.
Op 29 maart zullen de Tibetanen een groep Oeigoeren ontmoeten, die deelneemt aan een 3-daagse jeugd training seminar. Het jeugd seminar vindt vrijwel gelijktijdig plaats van 29 tot 31 maart in Brussel en is georganiseerd door het World Uyghur Congress (WUC) onder co-sponsoring van Organisatie voor Niet-Vertegenwoordigde Naties en Volkeren ( UNPO).
In Canberra zal de Australische Tibet Raad de inmiddels zesde Tibet Lobby Day in Australië houden.
De Tibetaanse deelnemers zullen op 27 en 28 maart in het Parliament House zijn. Twee dagen lang zullen zij Kamerleden en Senatoren van alle partijen en uit het hele land ontmoeten. De deelnemers zullen de gekozen vertegenwoordigers informeren over de belangrijkste vraagstukken waarmee het Tibetaanse volk geconfronteerd wordt. Daarnaast zullen zij hen als onderdeel van een wereldwijde inspanning oproepen om de druk op China op te voeren en de situatie van de mensenrechten in Tibet te verbeteren.
De deelnemers zullen Chinas intensivering van de onderdrukking van de vrijheid van godsdienst van de Tibetanen te sprake brengen. De recente vernielingen en uitwijzingen van monniken en nonnen in het boeddhistische instituut Larung Gar zijn hiervoor een uitstekend voorbeeld. Tot slot zullen ze ook aandringen op een bezoek aan Tibet door de Australische parlementariërs.
Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet in Europe zei: We zijn verheugd dat Tibet Lobby Dag steeds meer een wereldwijd initiatief en steeds meer momentum krijgt. Het is een uitstekend initiatief om Tibetaanse jongeren de nodige vaardigheden te geven om te zorgen dat hun stem gehoord wordt door hun vertegenwoordigers en te zorgen dat hun onderdrukte landgenoten in Tibet niet vergeten worden. Democratie en participatie zijn nu meer dan ooit nodig om ervoor te zorgen dat de Tibetanen niet worden vergeten in de naam van het handel met China.”