20 October 2014

Tibetaanse leider Dr. Lobsang Sangay voor het eerst in Nederland

De Tibetaanse politiek leider Sikyong dr. Lobsang Sangay bracht 17 en 18 oktober een bliksembezoek aan Nederland. Het was zijn eerste kennismaking met ons land, sinds hij in 2011 het politieke leiderschap van de Dalai Lama overnam. Het bezoek maakte onderdeel uit van zijn Europese reis. Hij nam o.a. deel aan het, mede door Václav Havel opgerichte, Forum 2000 in Tsjechië. In Brussel ontmoette hij een groot aantal leden van het Europese Parlement.

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken had dr. Lobsang Sangay een ontmoeting met de heer Koen Davidse, directeur Multilaterale Organisaties en Mensenrechten. Tevens had hij een gesprek met afgevaardigden van de IND Vreemdelingenzaken/Asielzaken om over de Tibetaanse asielzoekers in Nederland te spreken.

In Nederland zetten veel organisaties zich al jarenlang in voor Tibet. Dr. Lobsang Sangay sprak tijdens een druk bezochte bijeenkomst met vertegenwoordigers van deze Tibet-organisaties over het grote belang van hun werk. Hij zei: “Het is voor mij zeer aanmoedigend dat er zoveel organisaties in Nederland zich actief inzetten voor het Tibetaanse volk, zowel binnen als buiten Tibet. Ik wil u hier hartelijk voor bedanken. Uw steun blijft onontbeerlijk.”

In een volle zaal in het Tropen museum in Amsterdam hield Dr. Lobsang Sangay een inspirerende toesprak bij een speciale ontmoeting voor de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland. Hij benadrukte dat het belangrijk is dat de in Nederland wonende Tibetanen, met name de jonge generatie, hun eigen taal en cultuur behouden.

Vanuit de media was er veel belangstelling en er vonden media-interviews plaats, waaronder met de landelijke krant het Parool.

Tsering Jampa, Executive Director van International Campaign for Tibet, stelde na afloop dat de vele positieve reacties op het bezoek van Sikyong dr. Lobsang Sangay zeer inspirerend waren. “Het is bijzonder dat er in Nederland  zoveel steun voor Tibet is. Dat weerspiegelt dat de Tibetaanse zaak in Nederland leeft en daar wil ik met name de Tibet-organisaties en onze eigen achterban voor bedanken. ICT is blij dat we, ondanks de korte voorbereidingstijd, een zeer succesvol programma hebben kunnen neerzetten.”

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

 
 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer