29 December 2011

Tibetaanse gemeenschapsleiders voor ondervraging vastgehouden in Kathmandu door Chinese invloed

21 oktober 2011

Vier Tibetaanse gemeenschapsleiders in Kathmandu werden op maandag 17 oktober opgepakt door de Nepalese politie na een toespraak van de ambassadeur van China in Nepal, Yang Houlan. Tijdens deze toespraak op zondag 16 oktober beschuldigde hij ‘internationale en binnenlandse krachten” van het “coördineren van [anti-China] activiteiten” in Nepal.

China heeft de aanpak van de Tibetaanse nieuwe en lang verblijvende vluchtelingen door Nepal hoge prioriteit gegeven in de bilaterale betrekkingen en zet Nepal onder druk om activiteiten, die zij beschouwt als “anti-China”, hard aan te pakken. De Nepalese autoriteiten zijn in toenemende mate neigt om aan deze eis tegemoet te komen.

In een incident gisteren werden drie Tibetaanse leiders van de gemeenschap – Thrinley Gyatso en Jampa Dhondup van het Tibetan Refugee Welfare Office en Tsering Dhundup, hoofd van de Tibetaanse Boudhanath gemeenschap – enkele uren voor ondervraging in voorlopige hechtenis genomen. Een van de vragen was of vertegenwoordigers van de Tibetaanse regering in ballingschap in Dharamsala zich bij de duizenden gelovigen zouden voegen voor het bijwonen van een belangrijke gebedsceremonie op dinsdag 18 oktober, om stil te staan bij het overlijden van een belangrijke Tibetaanse boeddhistische lama, Trulshik Rinpoche. Trulshik Rinpoche was een van de leraren van Zijne Heiligheid de 14e Dalai Lama en het hoofd van de Nyingma school van het Tibetaans boeddhisme. Hij stierf op 2 september in Nepal, waar hij het Thupten Choling Klooster had gevestigd, het grootste klooster van Nepal. Een getuige van het verhoor vertelde ICT, dat er aanwijzingen waren dat de vragen de richtlijnen van de Chinese ambassade volgden.

In een afzonderlijk incident in Kathmandu op maandag 17 oktober, werd Chime, het hoofd van de Tibetaanse Jawalakhel nederzetting voor meer dan een uur vastgehouden en door de politie ondervraagd na een bezoek door Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan de nederzetting eerder die dag.
Op zondag 16 oktober sprak de Chinese ambassadeur in Nepal, Yang Houlan tijdens de Pers Club van Nepal en zei: “Wij hebben authentieke informatie dat onze oudste en naaste vriend, Nepal, is veranderd in een speeltuin voor de anti-Chinese activiteiten. Een aantal internationale en nationale krachten coördineren hun activiteiten tegen China.”

De opmerkingen van Yang Houlan dragen deze week bij aan een sfeer van spanning voor Tibetanen in Nepal. China lijkt Nepal aan te zetten om hetzelfde soort beperkingen inzake burgerrechten en politieke rechten in te voeren, die China oplegt aan de Tibetanen in Tibet. Beijing heeft haar verwachtingen ondersteund met geld en andere hulp om Nepal te helpen bij het uitvoeren van tegen Tibetanen gerichte veiligheidsmaatregelen.

Op 26 juli 2010 werden de eerste “Nepal-China Grensbeveiliging en Rechtshandhaving Gesprekken” afgesloten, waarbij Peking en Kathmandu overeenkwamen om hoogwaardige inlichtingen uit te wisselen gericht op “anti-China” activiteiten en grenscontrole. Daarnaast gaf Peking de gelofte om een jaarlijkse pakket aan steunmaatregelen te geven aan Nepal voor verbetering van het aanpakken van “anti-China”-activiteiten. Geïntensiveerde  samenwerking tussen Chinese en Nepalese veiligheidstroepen ten aanzien van het delen van inlichtingen en de grenshandhaving verhoogt de dreiging van gedwongen terugkeer voor de Tibetanen.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer