7 November 2012

Tibetaanse filmmaker Golog Jigme Gyatso opnieuw gearresteerd

Phayul, maandag, 5 november 2012


Golok Jigme Gyatso op een archief foto.

Dharamshala, 5 november : De Tibetaanse monnik Golog Jigme Gyatso, die filmmaker Dhondup Wangchen hielp bij het geheime opnames van zijn documentaire film ‘Leaving Fear Behind’, is opnieuw gearresteerd door de Chinese autoriteiten.

In september vorig jaar werd vrees voor zijn arrestatie geuit, toen hij onder mysterieuze omstandigheden verdween.

In een gesprek met Phayul bevestigde Serta Tsultrim Woeser, een Tibetaan, die in het zuiden van India woont, dat Golog Jigme is gearresteerd door het Chinese beveiligingspersoneel, toen hij op 20 september van Lanzhou terugkeerde naar Tsoe in Amdo in Tibet.

Redenen voor zijn herarrestatie zijn niet bekend.

Eerder die maand hadden de Chinese autoriteiten Gyatso bevolen om zijn kloosterverblijf te verlaten en hadden deze vervolgens met de grond gelijk gemaakt.

“Op 5 september bevolen de lokale Chinese autoriteiten Gyatso om zijn kloosterverblijf te verlaten voor het uitvoeren van renovatiewerken”, zei Woeser. “Maar vlak nadat Gyatso zijn kloosterverblijf verliet, voerden Chinese autoriteiten zware machines aan en maakten zijn huis met de grond gelijk.”

Eerder in oktober had de in New York gevestigde waakhond voor mediarechten, het Committee to Protect Journalists (CPJ) haar bezorgdheid geuit over de verdwijning van Gyatso.

“We zijn bezorgd over de verblijfplaats van Jigme Gyatso, die in het verleden voor het maken van een film is lastig gevallen en gearresteerd”, aldus Bob Dietz, programmacoördinator van CPJ Azië. “Maar al te vaak worden Tibetaanse journalisten zonder proces vastgehouden en Gyatso’s verdwijning is een herinnering, dat zelfs nadat gevangenen zijn vrijgelaten, de angst voor hernieuwde arrestatie constant aanwezig is.”

Gyatso werd in maart 2008 voor het eerst gearresteerd in Labrang Tashi Khyil en werd zeven maanden lang vastgehouden, terwijl hij op brute wijze werd gemarteld en mishandeld.

Hij werd in maart 2009 opnieuw gearresteerd, waarna hij ongeveer 40 dagen werd vastgehouden. Sindsdien is hij vele malen gearresteerd.

Gyatso had Dhondup Wangchen in het geheim geholpen bij de opnamen zijn documentaire film ‘Leaving Fear Behind’, die een licht werpt op het leven van de Tibetanen in China tijdens de aanloop naar de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

De film, die een serie interviews omvat waarin Tibetanen spraken over de manier waarop China de Tibetaanse cultuur vernietigde, godsdienstvrijheid schond en de onvergankelijke eerbied voor hun verbannen leider vastlegde, de Dalai Lama, werd uit Tibet gesmokkeld en later wereldwijd uitgebracht.

Dhondup Wangchen, die een gevangenisstraf van zes jaar uitzit voor het maken van de film, is benoemd als één van de winnaars van CPJ’s 2012 International Press Freedom Awards, een jaarlijkse erkenning van moedige berichtgeving.

Jigme Gyatso werd geboren in 1969 in Golog Serta, in de Kardze regio van Kham.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer