6 March 2012

Tibetaanse demonstranten nog steeds gevangen in Kathmandu

ICT-rapport, 02 maart 2012

De dertien Tibetanen, die een week geleden een vreedzaam protest hielden buiten het kantoor van de Verenigde Naties in Kathmandu, Nepal, blijven in hechtenis.
De demonstratie op 24 februari werd snel onderbroken door Nepalese politie.
Videobeelden kunnen hier bekeken worden. De demonstranten, onder wie twee jonge Tibetaanse vrouwen, ontvouwden Tibetaanse vlaggen en droegen spandoeken, waarin wordt opgeroepen tot VN-interventie tegen de Chinese repressie in Tibet. Ze riepen herhaaldelijk om ‘Gerechtigheid’ in Tibet.

De Nepalese politie nam de vlaggen en spandoeken in beslag en verwijderde de demonstranten van de toegangspoort van het VN-kantoor, waarbij de demonstranten ingesloten werden. Niemand van de VN-kantoor kwam naar buiten om de betogers toe te spreken of liet zich op andere wijze zien. De beelden tonen Tibetanen, die met geweld door de politie van het toneel worden verwijderd en worden afgevoerd in een politiebus. De zaak van de 13 gedetineerden is aangekaart bij het Hooggerechtshof van Nepal wegens bezorgdheid over de juridische grondslag voor het vasthouden van de Tibetanen.

De demonstratie vond plaats tegen de achtergrond van een gespannen sfeer voor Tibetanen in Nepal, dat sterk onder Chinese invloed staat, tijdens het Tibetaanse Nieuwjaar (Losar) en in de aanloop naar de 10 maart herdenking van de Tibetaanse opstand in Lhasa van 1959 en de daarop volgende vlucht naar ballingschap van de Dalai Lama.

Demonstraties door Tibetanen in Nepal kwamen veelvuldig voor in 2008 en 2009, toen een golf van protesten Tibet overspoelde, en ze werden vaak door de Nepalese politie met buitensporig geweld neergeslagen. Dergelijke protesten komen sindsdien minder vaak voor, omdat Tibetanen zich toeleggen op alternatieve, eveneens vreedzame, strategieën om zich te uiten. Toch worden acties zoals wakes bij kaarslicht stopgezet door de Nepalese autoriteiten omdat ze gezien worden als ‘anti-China’ activiteiten.

Een verslag van 24 juni 2011 in de Himalaya Times over de detentie van 12 Tibetanen citeerde de Nepalese adjunct-hoofdinspecteur van politie, Shyam Lal Gyawali. Hij zei dat “de politie moest ingrijpen, nadat Tibetaanse ballingen, die hoofdbanden en T-shirts droegen waarop ‘Free Tibet’ te lezen was, probeerden om een ‘anti-China protest’ te organiseren.” Tibetaanse waarnemers vertelden ICT echter dat er geen ‘anti-China protesten plaatsvond, maar slechts een wake, een vreedzame mars en gebeden.

Vorig jaar op 26 juli 2010, werden de eerste Nepal-China Grensveiligheid en Rechtshandhavingsgesprekken afgesloten. Hierbij spraken de twee buurlanden af om op hoog niveau inlichtingen uit te wisselen die gericht zijn op ‘anti-China activiteiten’ en grensbeheer. Daarnaast beloofde Peking om Nepal jaarlijks een hulppakket te sturen met als doel de afhandeling van ‘anti-China’ activiteiten in Nepal te verbeteren.
Een dergelijke overeenkomst over beveiliging en informatie-uitwisseling heeft grote gevolgen voor Tibetaanse vluchtelingen die door Nepalees grondgebied vluchten op weg naar India, en voor de veiligheid van de lang-verblijvende Tibetaanse bevolking van Nepal, van wie velen geen wettelijke status hebben in Nepal.

De huidige situatie voor Tibetanen in Nepal wordt nader uitgewerkt in ICT’s rapport, “Dangerous Crossing: Voorwaarden invloed zijn op de vlucht van de Tibetaanse vluchtelingen”.

Dit rapport kan hier in het Engels gelezen worden.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer