4 mei 2017

Tibetaanse demonstrant 3 jaar eerder vrijgelaten

Terry Branstad Tibetaanse demonstrant Jampal na zijn vrijlating uit de gevangenis, 2 april 2017

Chinese Autoriteiten in het noordwesten van de provincie Gansu hebben een Tibetaanse man iets meer dan drie jaar voor het einde van zijn gevangenis termijn van 13 jaar vrijgelaten. De man, die destijds werd veroordeeld voor zijn aandeel in de protesten van 2008, verkeert in slechte gezondheid, aldus een bron uit de regio.

Jampal, 45, werd op 30 april vrijgelaten uit Baiyin gevangenis in de buurt van de provinciale hoofdstad van Gansu Lanzhou. De volgende ochtend om 11 uur arriveerde hij thuis in de het dorp Nangma Tsangkor in de gemeente Tserima in de provincie Machu (in het Chinees: Maqu), zo vertelde een lokale bron de Tibetaanse Dienst van RFA.

“Veel Tibetanen uit het dorp verzamelden zich om hem te verwelkomen, nadat hij negen jaar in de gevangenis had doorgebracht”, zei RFA’s bron, die sprak op voorwaarde van anonimiteit.

Op beschuldiging van het leiden van een Tibetaans protest aan de voorkant van overheidskantoren in de gemeente Tserima in het begin van maart 2008 werd Jampal op 14 maart in hechtenis genomen en gedurende acht maanden in het detentiecentrum van de provincie Machu vastgehouden, zo deelde de RFA de bron mee.

“Later, werd hij veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf en werd opgesloten in Baiyin,” voegde de bron toe.

Jampal werd in de gevangenis geslagen en gemarteld met verwondingen aan zijn hoofd en been als gevolg. Nu kan hij alleen met grote moeite lopen, zei de bron.
Familieleden, die naar Baiyin reisden om Jampal op te vangen bij zijn vrijlating vonden hem “zwak en dun”, en een aantal voormalige bekenden herkenden hem nauwelijks.

“Maar ondanks zijn slechte gezondheid in gevangenschap, gedroeg hij zich goed in de gevangenis en was altijd vriendelijk voor de bewakers en medegevangenen, en om deze reden zijn straf werd verlaagd met iets meer dan drie jaar.”

Een Tibetaan, genaamd Lakyab, werd op hetzelfde tijdstip als Jampal gevangen gezet, “maar Lakyab werd eerder vrijgelaten omdat deze slechts acht jaar gevangenis had gekregen”, aldus de bron.

Sporadische demonstraties, die het gezag van Peking uitdagen, komen sinds in 2008 wijdverspreide protesten de regio overspoelden, nog steeds voor in de door Tibetanen bevolkte gebieden van China.

Engels rapport van Radio Free Asia: http://www.rfa.org/english/news/tibet/prison-05022017152308.html

Share this

Het laatste nieuws

15 mei 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 mei 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer