18 February 2015

Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie brengt Jaarverslag over 2014 uit

In februari bracht het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD) haar Jaarverslag 2014 uit over de mensenrechtensituatie in Tibet.

Op 7 februari 2015 bracht het Tibetaanse Centrum voor Mensenrechten en Democratie (TCHRD) haar Jaarverslag 2014 uit over de mensenrechtensituatie in Tibet. Het rapport is beschikbaar in het Engels, in het Tibetaans, en, voor het eerst, in het Chinees. Het jaarverslag toont aan dat, ondanks de beloofde hervormingen, de situatie van de mensenrechten in Tibet steeds verder verslechterd. In het bijzonder belicht het jaarverslag de dood tijdens gevangenschap, collectieve bestraffing, en beperkingen van het recht op vrijheid van vereniging en vergadering. Op alle drie de gebieden is de behandeling van Tibetanen aanzienlijk verslechterd. 

Tibetaanse gevangenen worden vaak onderworpen aan foltering, mishandeling, en het onthouden van medische zorg. In 2014 is een toenemend aantal Tibetanen omgekomen als gevolg van hun behandeling in gevangenschap. Bij Tenzin Chödrag bijvoorbeeld was elk bot in zijn voet gebroken, voordat hij op “medische verlof” naar zijn familie werd teruggestuurd . Hij overleed twee dagen later. 
De Volksrepubliek China breidde de omvang van haar bestraffing van Tibetanen uit met de aankondiging dat hele families en dorpen zouden worden gestraft als er een zelfverbranding protest zou plaatsvinden of als iemand een religieus feest zou bijwonen. Tibetanen, die tegen willekeurige arrestaties of illegale mijnbouw in Tibet protesteerden, werden geconfronteerd met gewelddadige represailles voor de uitoefening van hun recht op vrijheid van vergadering. Het jaarverslag wijst ook op de consistente en systematische problemen bij de gezondheidszorg en het onderwijs in Tibet. Door het onderzoeken van de gegevens van China’s volkstelling van 2010 ontdekte TCHRD verontrustende trends in Tibet. In de meeste metingen is gezondheidszorg in Tibetaanse gebieden is slechter, dan bijna overal elders in de Volksrepubliek China. Ook ontvangen Tibetanen minder scholing en is het onderwijs is over het algemeen ineffectief en inefficiënt. De gegevens ondermijnen de claim van de Volksrepubliek China, dat het leven in Tibet is verbeterd. Onderwijs en gezondheidszorg voor Tibetanen is achteropgeraakt op geraakt ten opzicht van andere delen van de Volksrepubliek China. 
De politieke gevangene Database is in 2014 aanzienlijk verbeterd. Een speciaal team van TCHRD maakte de database één van de meest omvangrijke databases met Tibetaanse politieke gevangenen in de wereld. De database bevat nu informatie uit verschillende bronnen over 2110 bekende politieke gevangenen. Dit aantal is inclusief de 137 Tibetanen, die of aangehouden, of veroordeeld werden in 2014. 
Het rapport gaat ook in op de schendingen van de burgerrechten en politieke rechten, waaronder het recht op privacy, de uitbreiding van het beveiligingsapparaat, economische, sociale en culturele rechten, waaronder de hervestiging van de nomaden, en de ontwikkelingen in de internationale gemeenschap, waaronder verklaringen met betrekking tot de situatie van de mensenrechten in Tibet in de Verenigde Naties.

Het volledige rapport is hier te vinden:http://www.tchrd.org/2015/02/annual-report-2014-human-rights-situation-in-tibet/

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer