12 February 2018

Tibetaanse Activist Dhondup Wangchen getuigt voor Amerikaanse Congres tijdens eerste bezoek aan Washington DC

Dhondhup Wangchen

Dhondup Wangchen, december 2017.
Tibetaanse video activist Dhondup Wangchen bezoekt van 9 tot en met 15 februari Washington DC. Hij zal daar getuigen tijdens een door de Congressional Executive Commissie over China georganiseerde hoorzitting  en ontmoetingen hebben met politici en regeringsfunctionarissen. De hoorzitting zelf vindt op woensdag 14 februari van 10 tot 12 uur plaats in het Russell Senaatsgebouw 301. 
Verder zal hij nog de Vertegenwoordiger van Zijne Heiligheid de Dalai Lama in Washington bezoeken en ontmoetingen hebben met in Washington gevestigde NGO’s en de Tibetaanse gemeenschap.
In maart 2008 werd Dhondup Wangchen door de Chinese autoriteiten in Tibet opgepakt voor het maken van de documentaire “Leaving Fear Behind”. In de documentaire uiten gewone Tibetanen hun gevoelens over hun situatie aan de vooravond van de Olympische Spelen in Beijing. Op grond hiervan werd Dhondup Wangchen veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor “aanzetten tot ondermijnende activiteiten”. Zijn vriend en assistent, de Tibetaanse monnik Golok Jigme, werd ook opgepakt en ernstig gemarteld. Dhondup werd na het voltooien van zijn straf in 2014 vrijgelaten, maar had daarna nog steeds te maken met ernstige vrijheidsbeperkende maatregelen.
Na een moeizame en riskante ontsnapping uit Tibet en China, arriveerde hij op 25 december 2017 in de Verenigde Staten en kon hij zich met zijn vrouw en kinderen in San Francisco herenigen. Zijn familie was al voor zijn arrestatie in 2008 uit Tibet ontsnapt en bereikte de Verenigde Staten in 2012.
Dhondup Wangchen werd een icoon van het jaar 2008 en zijn moedige niet-gewelddadige werk kreeg erkenning en steun van over de hele wereld, waaronder parlementen, regeringen en NGO’s, alsmede het bredere publiek. De zaak Dhondup was een prioriteit voor de regering van de Verenigde Staten en het is nu al bijna 10 jaar geleden dat hij werd gevangen genomen. Tijdens zijn bezoek aan Washington DC zal hij veel van de belangrijkste actoren, die de Chinese autoriteiten hebben opgeroepen om zijn onrechtvaardige detentie te beëindigen, persoonlijk bedanken.
De International Campaign for Tibet en het in Zürich gevestigde ‘Filmen voor Tibet’ (die de documentaire “Leaving Fear Behind” uitgebracht) organiseren het bezoek van Dhondup Wangchen in Washington, DC. 
Voor meer informatie over de twee organisaties, bezoek www.filmingfortibet.org en www.savetibet.org.
Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer