20 August 2020

Tibetaanse politieke gevangene vrijgelaten met beschadigde ledematen

Een Tibetaanse vrouw die meer dan een jaar in de gevangenis zat wegens het delen van nieuws over de arrestatie van haar neef, had zwaar beschadigde ledematen en blauwe plekken over haar hele lichaam toen de Chinese autoriteiten haar vorige week vrijgaven.

Na het uitzitten van haar straf van één jaar en drie maanden werd Dolkar op zaterdag 15 augustus 2020 vrijgelaten uit de gevangenis van Ra-nga Khar (Xinduqiao) in Minyak (Chinees: Minya) bij Dartsedo (Kangding) in Kardze (Ganzi) Tibetaanse Autonome Prefectuur in de provincie Sichuan.

ICT deed vorig jaar verslag over de veroordeling van Dolkar en de arrestatie van haar neef Wangchen. Wangchen en zijn twee vrienden, Lobsang en Yonten werden gearresteerd omdat zij gebeden hadden voor de Panchen Lama (een Tibetaans boeddhistische leider die in 1995 door China is ontvoerd) en opriepen tot de hereniging van de Dalai Lama en de Panchen Lama in Tibet.

Meerdere Tibetaanse media in ballingschap brachten verslag uit over de vrijlating van Dolkar. Dhondup, haar broer die in ballingschap leeft, vertelde aan de in Noorwegen gevestigde ‘Voice of Tibet’ dat Dolkar in slechte gezondheid uit de gevangenis is vrijgelaten. Hij zei ook dat haar ledematen in vreselijke staat zijn als gevolg van het dragen en verplaatsen van stenen als gevangenisarbeid.

Na haar vrijlating werd ze op 16 augustus naar een lokale kliniek gebracht om pus en andere vloeistoffen uit haar ledematen te halen. Ook waren er blauwe plekken te zien over haar hele lichaam. Momenteel is Dolkar aan het herstellen in haar huis.

Radio Free Asia en Voice of America meldden dat de Chinese gevangenisautoriteiten Dolkar hadden gewaarschuwd om geen dialoog aan te gaan met publiek via haar telefoon of sociale media. De  autoriteiten vertelden ook dat ze, behalve foto’s van haarzelf, geen andere foto’s op haar sociale media mocht uploaden. Haar huidige verblijf thuis wordt vergeleken met een huisarrest.

Panchen Lama protesteren
Officieren van het Public Security Bureau arresteerden Dolkar in mei 2019. de arrestatie vond plaats op grond van het in gevaar brengen van de nationale veiligheid en het lekken van staatsgeheimen. In haar zoektocht naar steun voor de vrijlating van haar toen 20-jarige neef Wangchen en zijn twee vrienden deelde ze informatie over hun arrestatie met de buitenwereld. Voor haar actie veroordeelden de lokale autoriteiten haar tot één jaar en drie maanden gevangenisstraf.

Wangchen en zijn twee vrienden, Lobsang en Yonten, voerden een wierookbranderij uit en hingen gebedsvlaggen op de heuvel achter het Sershul-klooster in de prefectuur Kardze voor de ontvoerde Panchen Lama.

Na het gebed op 29 april 2019 – slechts een paar dagen nadat de Panchen Lama 30 jaar was geworden – hebben de vrienden ze zich uitgesproken over de vrijlating van de Panchen Lama en het weerzien van de Dalai Lama en de Panchen Lama in Tibet. De politie arresteerde de vrienden, er werd ook nog een vierde gehandicapte vriend gearresteerd maar die werd uiteindelijk vrijgelaten.

Een lokale rechtbank veroordeelde Wangchen tot vier en een half jaar gevangenisstraf, terwijl Lobsang en Yonten een boete kregen van 15.000 yuan (2.211 dollar) en het bevel om zes maanden politieke heropvoedingslessen te volgen over “kwesties van nationale veiligheid”.

Dolkar is geboren in Chu’ngon (Chinees: Qingshui) in het district Matoe (Maduo) in Golok (Guoluo) Tibetaanse Autonome Provincie, ze vestigde zich uiteindelijk in het district Sershul (Shiqu) in Kardze (Ganzi) Tibetaanse Autonome Provincie in de provincie Sichuan. Met haar man Kartse heeft ze een zestienjarige en een achtjarige dochter.

Share this
13 June 2024

US House neemt Tibet Resolve Act aan

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft met een grote meerdheid het wetsvoorstel aangenomen dat de Chinese regering oproept om zonder ...

12 June 2024

De internationale dag van het kind

De internationale dag van het kind is een jaarlijkse dag gewijd aan kinderen, ter herdenking van de goedkeuring van het ...