11 December 2012

Tibetaans leiderschap roept op voor internationale druk op China

Dharamshala: Met het bereiken van een dodental van 92 als gevolg van zelfverbranding in Tibet, riepen functionarissen in de Tibetaanse regering in ballingschap dinsdag op aan de internationale gemeenschap – waaronder de VN, de EU en de VS – om aan de Chinese leiders te verzoeken om de reeds lang bestaande grieven van het Tibetaanse volk door dialoog aan te pakken.

“Lobsang Gendun, een 29 jarige monnik van het Penag Kadak Troedreling Klooster in de regio SeleyThang Golog in Tibet, zette zich volgens ooggetuigen met gevouwen handen onder het roepen van leuzen in brand. Lokale Tibetanen haasten zich naar de plek, verhinderden de Chinese veiligheidstroepen het lichaam mee te nemen, en vervoerden het mee naar het plaatselijke klooster”, verklaarde de Centrale Tibetaanse Administratie (CTA) hier op maandag.

“Terwijl de golf van zelfverbrandingen en het hardhandige antwoord van de Chinese overheid hierop in Tibet aanhoudt, blijven wij ons vastberaden inspannen om de huidige situatie in Tibet bij de internationale gemeenschap bekend te maken”, zei de Tibetaanse regering. Ondertussen zal het departement voor informatie en internationale betrekkingen op 5 december in Dharamshala een persconferentie houden om een nieuwe video en micro website te lanceren met het doel binnen de internationale gemeenschap steun te mobiliseren.

“De internationale gemeenschap mag geen inactieve toeschouwer blijven. Regeringen, internationale instellingen, mensenrechtenorganisaties en individuen kunnen een verschil maken door intensivering van hun inspanningen om de Chinese regering ervan te overtuigen om de kwestie Tibet door middel van dialoog op te lossen. Degenen, die zichzelf in brand staken, pleitten voor de terugkeer van Zijne Heiligheid de Dalai Lama naar Tibet en voor vrijheid”, aldus de Tibetaanse regering.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer