1 March 2016

Tibetaans-Amerikaanse leiders en de Amerikaanse supporters nemen deel aan achtste jaarlijkse Tibet Lobby Dag in Washington DC


Tibet Lobby Day logo


Ongeveer honderd Tibetaans-Amerikaanse leiders en Tibet supporters uit alle hoeken van de Verenigde Staten verzamelden zich  op februari 29 en 1 maart in Washington, DC om te lobbyen voor de voortzetting van de steun door het Amerikaanse congres voor Tibet en het Tibetaanse volk.


“Het Amerikaanse Congres heeft de afgelopen decennia een belangrijke rol in het leven van het Tibetaanse volk gespeeld, zowel in ballingschap als in Tibet zelf”, zei ICT president Matteo Mecacci. “In 2015 zette het Amerikaanse Congres een aantal concrete initiatieven in gang, keurde het resoluties goed, hield het hoorzittingen, en organiseerde het een historische delegatie van het Amerikaanse Congres naar Tibet. Het Congres blijft het Chinese beleid in Tibet kritisch ter discussie stellen”, voegde Mecacci toe.


image2.JPG


Sinds februari 2009 is de politieke strijd in Tibet in een nieuwe fase beland. Meer dan 143 Tibetanen hebben zichzelf in brand gestoken als vorm van politiek protest. Bijna alle zelfverbranders hebben opgeroepen tot de terugkeer van de Dalai Lama naar Tibet en voor vrijheid in Tibet. Op een aantal van deze protesten volgde massale bijeenkomsten van de Tibetanen als eerbetoon en uiting van solidariteit met degenen, die zichzelf in brand hadden gestoken. De Chinese regering heeft op de zelfverbrandingen gereageerd door een intensivering van militaire opbouw, waardoor de grieven, die Tibetanen ervaren, zijn verergerd.


“Als Tibetaanse-Amerikanen, we zijn betrokken in het politieke proces”, zei Tencho Gyatso, Associate Director van ICT. Zij voegde hieraan toe: “Levend in een democratie, hebben we een verantwoordelijkheid om ons uit te spreken namens de zes miljoen Tibetanen, die door onderdrukkende beleid van de Chinese regering het zwijgen worden opgelegd.”


image8.JPG


Tibetaanse Amerikanen en Tibet supporters zullen leden van het Congres vragen om de Tibet programma’s te blijven financieren, op te komen voor Tibetaanse politieke gevangenen, de toegang tot de Tibetaanse gebieden voor Amerikaanse functionarissen, journalisten en burgers te bevorderen en de Chinese leiders ter verantwoording te roepen over Tibet.


image7.JPG


image10.JPG


image13.JPG


image11.JPG

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer