27 August 2011

Tibetaan veroordeeld voor het versturen van sms en email berichten

1 juli 2009

Dharamshala: Een Tibetaan uit Dechen Tibetaanse autonome prefectuur in Yunnan Provincie is door de rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf voor zijn rol in het aanzetten tot separatistische activiteiten. De man kreeg de straf opgelegd voor het versturen van e-mails en sms berichten over de protesten in Tibet in maart 2008.

Dit werd bekend gemaakt door het Duitse nieuwsagentschap DPA op 23 juni. Zij refereerde naar een rapport van de in de VS gevestigde Dui Hua organisatie. Deze organisatie werd opgericht door John Kamm, een voormalig zakenman in de Verenigde Staten en heeft de afgelopen 18 jaar veel gelobbyd voor strafvermindering en vrijlating van vele politieke gevangenen in Tibet en China.

The Dui Hua organisatie heeft kopieën gecirculeerd van de gerechtelijke stukken over de veroordeling van de 32-jarige Gonpo Tsering in Dechen.
Het vonnis van de eerste rechtszaak verklaarde dat de gedagvaarde Gonpo Tseran het internet gebruikte om opzettelijk geruchten te verspreiden, een verkeerde weergave gaf van de werkelijke situatie en aanzette tot separatisme. In het dossier zat ook een lijst met namen van zes mensen in het buitenland die de berichten van de aangeklaagde ontvangen zouden hebben.

Het vonnis is opgemaakt op 5 januari 2009. Dui Hua organisatie verklaarde dat dit de enige staatsveiligheidzaak is en een Tibetaan uit Yunan betreft
“De inhoud van de berichten is nergens gespecificeerd en het valt te betwijfelen of mensen die buiten China wonen activiteiten zouden kunnen opzetten ter splijting van de natie of om nationale eenheid te ondermijnen.” verklaarde Dui Hua.

Gonpo Tserang werd niet bijgestaan door een advocaat tijdens het rechtsproces.

Er zijn in China veel van dit soort ‘geheime’ rechtszaken, waarbij de rechters in slechts een paar minuten tot een uitspraak komen. De staatsmedia bericht niet over de tot standkoming van het uitgesproken vonnis.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer