28 August 2011

Tibet op een keerpunt

4 augustus 2008

De lenteopstand en China’s nieuwe harde optreden

Na de opstand van 10 maart is Tibet overspoeld door een golf van protesten. Veel Tibetanen riskeerden hun leven door tegen de Chinese staat te demonstreren en te  tonen  dat volgens hen niet de Chinese staat maar de verbannen Dalai Lam de Tibetaanse belangen vertegenwoordigt. De protesten getuigen van de onvrede over een halve eeuw wanbeleid van de Communistische Partij. Ze illustreren het mislukken van het Chinese Tibetbeleiden dat juist op een moment waarop China een beeld van pre-Olympische harmonie wilde tonen.

President Hu Jintao, de voormalige Partijleider in Tibet, was betrokken bij het opstellen van het harde beleid dat tot de lenteopstand in Tibet leidde. Zijn reactie van Hu Jintao op de huidige, vaak vreedzame protesten, doet opnieuw meer denken aan het politieke extremisme en de paranoia uit de Mao-tijd dan aan dat van een toekomstige grootmacht. Hij gebruikt geweld en intimidatie om de controle over Tibet te herstellen.

Ondanks de belofte van grotere openheid in de aanloop naar de Olympische Spelen, heeft Peking het Tibetaanse plateau afgegrendeld en een nieuwsstop opgelegd. De veiligheid in Tibet is verscherpt en nieuwe ‘antiterreur’ plannen zijn aangekondigd om gezichtsverlies tijdens de Olympische Spelen te voorkomen. Niettemin sijpelt er bewijsmateriaal naar buiten, dat met groot risico werd verzameld. Dit bewijsmateriaal bevat:

1.        Informatie over de verdwijning en detentie van honderden Tibetanen, waaronder monniken, nonnen en schoolkinderen, die in hechtenis wreed worden behandeld;

2.        Informatie over ongewapende vreedzame demonstranten die zijn doodgeschoten, en de namen van mensen die stierven na marteling in de gevangenis of door zelfdoding uit wanhoop na het hardhandige optreden of omdat zij werden gedwongen om de Dalai Lama af te zweren;

3.        Informatie over meer dan 125 protesten op het Tibetaanse plateau – het overgrote deel geweldloos;

4.        Informatie over vergaande nieuwe maatregelen om monniken uit kloosters te verwijderen en de godsdienstbeoefening te verbieden. Dit toont een systematische nieuwe aanval op het Tibetaanse boeddhisme, geleid door de Chinese leider Hu Jintao, die herinnert aan de excessen van de Culturele Revolutie;

5.        Inzicht in de Chinese leiders die de leiding hebben over het huidige hardhandige optreden.

International Campaign for Tibet doet een oproep aan alle de wereldleiders die de Olympische Spelen in Peking bijwonen: om publiekelijk hun bezorgdheid te tonen over het hardhandige optreden in Tibet en de onderdrukking van de vrijheid.

Het Chinese leiderschap moet onder druk worden gezet om duidelijkheid te geven over het lot van de meer dan duizend Tibetanen, die na de lentedemonstraties in Tibet zijn opgepakt.

Om de toenemende crisis nu op te lossen, moet President Hu met klem worden aangespoord om direct in gesprek te gaan, met de Dalai Lama, die door de rest van de wereld als de belangrijkste vertegenwoordiger van het Tibetaanse volk wordt erkend.

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer