20 March 2020

Tashi Phuntsok overleden aan gevolgen van ziekte na gevangenschap

Een Tibetaanse monnik die samen met de gerespecteerde activist Tenzin Delek Rinpoche tot de gevangenis is veroordeeld, stierf deze week in Tibet na een langdurige ziekte, vertelden drie van zijn naaste medewerkers die nu in ballingschap leven, aan de Internationale Campagne voor Tibet.

Ven. Tashi Phuntsok, stierf op 16 maart (hoewel sommige bronnen zeggen dat het op 17 maart was), zeiden assistenten. Wegens de informatieverstoring die de Chinese regering heeft opgelegd aan Tibet, een land dat China in 1959 op brute wijze heeft geannexeerd en met ijzeren vuist blijft regeren, konden de assistenten geen details geven over de dood van Tashi Phuntsok, behalve dat hij stierf terwijl voor behandeling naar het ziekenhuis worden gebracht. In gesprek met ICT zeiden de assistenten dat zijn gezondheid slecht was sinds zijn vrijlating uit de Yakra Phuk-gevangenis bij Dartsedo (Chinees: Kangding) in de provincie Sichuan in 2003.

Op 17 april 2002 werd Tashi Phuntsok vastgehouden uit zijn Jamyang Choekhorling-klooster in Nyachukha (Ch: Yajiang), in het oosten van Tibet, en ten onrechte beschuldigd van samenzwering met Tenzin Delek Rinpoche in een reeks bomexplosies in de stad Chengdu. Na een schijnproces werd Tenzin Delek Rinpoche ter dood veroordeeld met twee jaar uitstel en Ven. Tashi Phuntsok tot zeven jaar gevangenisstraf. Er was internationale verontwaardiging over het ontbreken van een eerlijk proces voor hen en andere Tibetanen die ook werden veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen.

Lokale Tibetanen geloven dat de Chinese autoriteiten Tenzin Delek Rinpoche hebben ingelijst vanwege zijn sociale activisme en enorme aanhang. Tashi Phuntsok stond ook sinds 1993 in de voorhoede van het activisme en protesteerde tegen de ontbossing van de Chinese regering in zijn regio.

Ten tijde van zijn arrestatie had hij longaandoeningen die tijdens zijn gevangenschap sterk verslechterden. Daarom werd hij na minder dan twee jaar gevangenisstraf voortijdig vrijgelaten, omdat de Chinese autoriteiten vreesden dat hij onder hun toezicht zou sterven. Het is bekend dat de Chinese autoriteiten politieke gevangenen vrijgeven in bijna-dood of in kritieke gezondheidstoestanden om te voorkomen dat zij verantwoordelijk worden voor de dood.

Volgens bronnen bij de ICT was Tashi Phuntsok ten tijde van zijn vrijlating in 2003 in omvang gekrompen en niets meer dan “huid over skelet”.

Na ongeveer een jaar bij hem thuis te zijn hersteld, ging hij op verschillende plaatsen ronddolen, aldus de bronnen. Maar ze konden niet zeggen wat hij deed in de vele jaren voordat bekend was dat hij rond 2018 naar zijn geboorteplaats was teruggekeerd. In die tijd organiseerden de monniken van het Kham Nalanda-klooster een receptie om zijn terugkeer te vieren, en hij was dan gezien als zwak in gezondheid.

Ven. Phuntsok was 60 jaar oud op het moment van zijn overlijden. In zijn klooster nam hij gedurende tien jaar de verantwoordelijkheden als manager (Tibetaans: Cha-zoed) op zich voordat hij een rol als disciplinair op zich.

Share this
18 April 2024

Panchen Lama Protest in Den Haag op 25 april

Op 25 april 1995 vierde Gedhun Choekyi Nyima zijn zesde verjaardag. Nauwelijks een maand later werd hij 's werelds jongste politieke gevangene. ...

17 April 2024

Nederlandse Tibetanen en supporters uiten teleurstelling over Rutte's bezoek aan China

Afgelopen week heeft een coalitie van Nederlandse Tibetanen en hun supporters hun teleurstelling geuit over het recente bezoek van demissionair ...