28 August 2011

Taktser Rinpoche, de oudste broer van de Dalai Lama, overlijdt

5 september 2008

Op 5 september is Taktser Rinpoche, de oudste broer van de Dalai Lama, op 86-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Indiana in de Verenigde Staten.

Taktser Rinpoche werd geboren als Thupten Jigme Norbu. Op drie-jarige leeftijd werd hij erkend als de incarnatie van de abt van het Kumbum klooster in het huidige Qinghai, een van de belangrijkste kloosters in Tibet. Taktser Rinpoche was daardoor al voor de geboorte van zijn broer de Dalai Lama een prominente persoonlijkheid in Tibet’s religieuze wereld.

Direct na de Chineze invasie van Tibet in 1949-1950, speelde Taktser Rinpoche een belangrijke rol als intermediair tussen de Dalai Lama en de Chinese Communistische Partij. Later, in India, hield hij de Amerikaanse State Department op de hoogte van de  langgerekte onderhandelingen tussen de Dalai Lama en Chinese Communistische officials, over het signeren van het omstreden Seventeen Point Agreement. Dit document was bedoeld om legitimiteit te geven aan de Chinese overheersing van Tibet.

Taktser Rinpoche was een energieke persoon die zijn leven in dienst zette van de Dalai Lama, Tibet en het Tibetaanse volk. Hij was de afgevaardigde van de Dalai Lama in Japan. Taktser Rinpoche werkte als Professor in Tibet Studies aan de Universiteit van Indiana, waar hij in 1979 het Tibetaans Culturele Centrum opzette. Hij schreef verschillende academische artikelen en boeken over Tibet, waaronder zijn eigen autobiografie.

Taktser Rinpoche vocht onvermoeid voor het behoud van de Tibetaanse cultuur en de rechten van het Tibetaanse volk. Ieder jaar, ook dit jaar in de aanloop naar de Olympische Spelen in Beijing, nam hij deel aan lange loop- en fietstochten om aandacht te vragen voor het lot van de Tibetanen in Tibet.

Taktser Rinpoche laat zijn vrouw Kunyang Norbu en drie zonen achter.

 

Share this

Het laatste nieuws

15 May 2019

Voor de Nederlandse regering bestaat Tibet niet meer. China Notitie rept met geen woord over Tibet.

Lees meer
4 May 2019

Tibet Actie Team in actie voor Tashi Wangchuk op Bevrijdingsfestival

Lees meer