‘Story of Tibet’ met screening Sweet Requiem en Rituals of Resistance op Buddhist Film Festival in EYE Film museum in Amsterdam
Tijdens de 14e editie van het Boeddhistsich Film Festival (BFFE) van 27-29 september in het Eye Filmmusuem in Amsterdam, organiseerde ICT ism het BFFE een speciaal event: ‘Story of Tibet’ op zondag 29 september. In de uitverkochte filmzaal ging ICT’s Advocacy, Communication directeur Christa Meindersma in gesprek met de filmmakers Ritu Sarin, Tenzing Sonam en Tenzin Phuntsog, over hun werk waarbij zij met hun films en artistieke werk reflecteren op vraagstukken van verbanning, identiteit, cultuur en nationalisme waarmee het Tibetaanse volk geconfronteerd wordt.
Filmmakers Ritu Sarin (India) en Tenzin Sonam (Tibet) spraken zich uit over de moeilijkheden voor filmmakers in de huidige tijd waarin China als economische macht haar invloed uitoefent en de mogelijkheden om toegelaten te worden op festivals bemoeilijkt. Desalniettemin zijn hun talrijke documentaires, fictiefilms en video-installaties vertoond op internationale filmfestivals, tentoonstellingen en bij de Publieke Omroep.
Gedurende het BFFE weekend werd ook hun filminstallatie getoond; ‘Shadow Circus’ wat de periode van de CIA in Tibet weergaf met verzamelde audiovisuele materiaal, foto’s, documenten, brieven, CIA-surveillancekaarten van Tibet en fragmenten van interviews met voormalige CIA-agenten en Tibetaanse verzetstrijders. The Sweet Requiem, hun awardwinnende film werd tijdens het event vertoond, gevolgd door een Q&A met het publiek.
Tenzin Phuntsog, directeur en oprichter van ‘Tibetan Film Archive’ sprak over zijn werk voor het behoud van zeldzame archieffilms van Tibet wat een schat voor de toekomst zal zijn en helpt Tibetanen zich te verbinden met hun roots. Zijn onlangs uitgebrachte film ‘Rituals of Resistance’ wat direct na het Story of Tibet event werd getoond, maakte diepe indruk op het publiek waarin het verhaal wordt verteld van drie generaties Tibetanen die elk hun eigen manier vinden om te gaan met hun situatie als Tibetaanse vluchteling.
Tenslotte werd het evenement afgesloten door de krachtige woorden van ICT’s directeur Tsering Jampa waarin ze het BFFE en het publiek bedankte voor het bieden van een platform om te spreken over de situatie van het Tibetaanse volk wat gaat over waarheid, gerechtigheid en menselijkheid, wat ons allemaal aangaat.